Editoriale si articole

Cea mai nouă platformă mobilă, Microsoft Windows Phone 8, a sosit în redacţia PCMHZ împreună cu ultima realizare în materie de smartphones a celor de la HTC prin modelul HTC 8X. Cu un design elegant şi dotări puternice, producătorul încearcă să atragă potenţiali noi doritori de telefoane inteligente dar şi pe eventualii utilizatori din sfera Android / iOS care doresc o "schimbare de decor". O premieră pentru noi, acest review la un smartphone din clasa high-performance ne trimite din zona PC hardware către sectorul comunicaţiilor mobile, sperăm să fie un început frumos cu o continuare pe măsură.

HTC 8X Review - PCMHZ

Ambalaj, Conţinut şi Accesorii

Smartphone-ul HTC 8X este oferit într-o cutie elegantă, cu forme rotunjite şi de un alb imaculat ce ascunde varietatea de culori sub care acest telefon este oferit doritorilor, aceştia având de ales între roşu, galben, albastru indigo şi negru (la noi a ajuns modelul albastru).

HTC-8X_1.jpg

Accesoriile nu sunt foarte numeroase şi se rezumă încărcătorul de mici dimensiuni excelent pentru călătorii, o pereche de căşti, o mică "unealtă" pentru extras/introdus cartela MicroSIM şi un morman impresionant de broşuri a căror utilitate este invers proporţională cu cantitatea lor. Fiind ecologişti convinşi, am vrea ca fiecare companie să localizeze 100% produsele oferind documentaţia tipărită strict în limba unde dispozitivul este comercializat, risipa de hârtie fiind astfel redusă cu măcar 50%.. avem dreptul să visăm, nu?!

Ambalaj, conţinut şi accesorii - HTC 8X Ambalaj, conţinut şi accesorii - HTC 8X Ambalaj, conţinut şi accesorii - HTC 8X
Ambalaj, conţinut şi accesorii - HTC 8X Ambalaj, conţinut şi accesorii - HTC 8X Ambalaj, conţinut şi accesorii - HTC 8X
Vezi toate imaginile din galeria foto...

Specificaţii tehnice, caracteristici fizice

Dimensiunile de 132,35 x 66,2 x 10,12 mm împreună cu greutatea de doar 130 grame inclusiv cu acumulator, îl plasează undeva la mijlocul telefoanelor inteligente high-end. Pentru o mai bună exemplificare ne-am străduit să vă oferim un "grafic" comparativ între HTC 8X şi principalii concurenţi mai exact, Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy S III şi Apple iPhone 5.

rapoarte-dimensiuni-greutate.png

HTC 8X este dotat cu un procesor Qualcomm Snapdragon S4 dual core la 1.5Ghz ajutat de 1GB memorie RAM, acelaşi procesor fiind găsit în Samsung Galaxy S3 sau Nokia Lumia 920, acesta din urmă având acelaşi sistem de operare ca HTC 8X adică Windows Phone 8.

Ecranul de 4.3 inci cu o rezoluţie generoasă de 1280x720 pixeli are în spate un display de tip Super LCD 2 şi este protejat de Gorilla Glass 2 cu margini rotunjite. Pe timp de zi dar şi folosit în interioare bine luminate, reflexiile (glare) sunt prezente însă nu la un nivel care să ne deranjeze foarte tare.

Pentru stocarea datelor, HTC şi-a dotat noul model cu 16GB memorie internă şi ne limitează la atât deoarece nu s-a găsit de cuviinţă să ne ofere şi un slot Micro SD pentru suplimentarea acesteia.

Butoanele sunt amplasate pe margini dar atât de bine încastrate în carcasă încât sunt greu de dibuit prin simpla pipăire, iar odată ce le-am descoperit, nu am reuşit să avem acel sentiment de siguranţă la apăsare. Poate că butoane ceva mai proeminente în stilul Nokia Lumia erau recomandate însă se lăsa cu scandal mare din pricina asemănărilor. Tot legat de butoane şi ergonomia acestora, în cazul jocurilor ce folosesc giroscopul integrat pentru control, am descoperit că se pot apăsa accidental relativ uşor dacă nu eşti atent cu poziţionarea degetelor / mâinii.

Baterie şi autonomie

Destul de ciudată opţiunea celor de la HTC, 8X-ul fiind dotat cu o baterie de 1800mAh Li-Ion care din testele noastre a reuşit să treacă totuşi testul unei zile de utilizare normale. Hmmm, dar ce înseamnă "utilizare normală"? Depinde de fiecare utilizator, la noi utilizarea normală a constat în aproximativ o oră de convorbiri telefonice, vreo 30 de fotografii (unele cu blitz), 5 minute de video şi navigare sporadică pe internet (verificat facebook, twitter, etc). Ca să îl testăm şi în modul "entertainment", am încărcat bateria complet, setat luminizitatea/contrast ecran pe auto şi dă-i şi joacă şi dă-i şi luptă.. puţin după 4 ore de joc bateria şi-a terminat puterile.

HTC-8X_6.jpg

La modul cel mai obiectiv şi sincer, bateria şi autonomia ne-a lăsat un gust de limonadă, telefonul pare să se încălzească la stress dar nu îngrijorător, dimensiunile acestuia nu sunt chiar atât de mici, cum de au reuşit alţii (Samsung / Nokia) să "îndese" acumulatori de 2000/2100 mAh şi de ce HTC a mers pe varianta "eco" rămâne pentru noi un mister...

Revenind la autonomie, da, chiar este un punct important la un smartphone, redactorul acestui articol ştie din propria experienţă ce înseamnă să pleci pentru o zi spre Bucureşti, să verifici constant conturile de social media, emailul şi să foloseşti harta + funcţii de gps pentru a ajunge în 2-3 locaţii şi să te trezeşti că în 3-4 ore măreţul telefon din dotare devine inutil fără o priză sau baterie portabilă la îndemână. E de lăudat ce poate HTC 8X cu bateria de 1800mAh darmite cu una de 2000mAh, aveam un golden spot şi noi şi producătorul... păcat că trebuie să ne limităm la un "satisfăcător".

Foto şi video

Camera principală (din spate) cu o rezoluţie de 8 megapixeli nu iese în evidenţă prin cine ştie ce caracteristici fistichii însă îşi face treaba cu un focus relativ rapid, filmele în format MPEG4 înregistrate la 1080p fiind mai mult decât suficiente pentru capturi de moment şi bune de redat pe un dispozitiv extern FullHD (display-ul HTC-ului oferind la vizionare "doar" 720p). O remarcă pozitivă este calitatea mai mult decât acceptabilă a filmării pe timp de noapte, multe "aparate foto compacte" oferind calitate mult mai slabă decât ceea ce poate HTC 8X astfel că o investiţie într-o "săpunieră pentru filme şi poze de vacanţă" de 5-600 lei nu îşi are rostul.

HTC-8X_2.jpg

Despre poze, ne-a plăcut modul "aproape panoramic" oferit graţie obiectivului cu unghi ultra-lat, mare păcat că nu am prins nicio zi cât de cât acceptabilă pentru fotografii "panoramice" prin oraş. Atenţie însă la poziţia degetelor când realizaţi poze cu telefonul în mod landscape, camera este aşezată destul de aproape de margine astfel că sunt şanse să o acoperiţi.

Pentru video conferinţe şi "autoportrete fără oglinda din baie", HTC 8X este dotat cu o cameră secundară plasată pe partea din faţă, aceasta deşi are o rezoluţie de "doar 2.1 megapixeli", este capabilă să înregistreze filme în format 1080p.

Foto interior, iluminare naturală medie, setări cameră pe auto

test camera foto HTC 8X, interior, iluminare medie

Foto realizate afară, setări cameră pe auto

test camera foto exterior - HTC 8X test camera foto exterior - HTC 8X test camera foto exterior - HTC 8X
Vezi toate imaginile din galeria foto...

Cine doreşte să studieze fotografiile realizate cu camera foto de pe HTC 8X la rezoluţia originală de 3264 x 1836 pixeli o poate face descărcând arhiva de aici (aprox. 4.4MB)

Sistem de operare şi Aplicaţii

Înainte de a apăsa pe butonul de start ne-am spus în gând "Brace yourselves, Microsoft Windows Phone 8 in coming!".. şi a venit iar noi am fost surprinşi foarte plăcut. Obişnuiţi cu terminale pe Android, este drept că primele două zile ne-am cam încurcat degetele încercând să ajungem pe la diversele opţiuni, setări, programe... dar niciodată nu ne-am simţit pierduţi, iar după două zile.. WP8 este un sistem de operare gândit excelent, cu o cursivitate aproape exemplară şi foarte "ataşabil de utilizator".

HTC-8X_3.jpg

Aplicaţiile incluse sunt cu bune şi rele, prezenţa Office de salutat dar recomandăm ca fiecare să îşi descarce propriile aplicaţii, ca de obicei, oferta Microsoft fiind oarecum săracă în opţiuni şi asta doar dacă ne uităm la serviciul Maps care deşi perfect funcţional duce lipsă de hărţile bine actualizate cu puncte de interes de la Google, de ghidare vocală, etc. Să nu ne înţeleagă cineva greşit, totul este funcţional însă pe ici, pe colo, se vede "legendara tradiţie Microsoft" cu aplicaţii menţinute la nivel de basic-options. Părinţii vor aprecia la WP8 aşa numita Kids Zone, o opţiune ce permite plasarea pe o secţiune specială doar a aplicaţiilor lăsate "la liber" pentru cei mici.

HTC-8X_4.jpg

Windows Phone 8 este fluent pe HTC 8X, necesită o perioadă mică de acomodare, are anumite zone în care interacţiunea cu utilizatorul mai poate pierde din 2-3 slide-uri inutile, Office este absolut superb pentru cine are nevoie să parcurgă rapid fişiere excel sau documentaţii (categoric trebuie să ai o doză mare de masochism să încerci realizarea pe telefon a unor rapoarte, este posibil dar totuşi.. să rămânem la partea de citit") şi să sperăm că Microsoft o să continue să adauge aplicaţii împreună cu actualizări ale celor deja existente.

Rezultate benchmarks

Ne-am gândit să includem şi o serie de rezultate obţinute în diverse aplicaţii de test însă cum HTC 8X este primul nostru smartphone, nu avem rezultate anteriore pentru a face o comparaţie matematică a acestora. Din punctul de vedere al utilizatorului obişnuit, valoarea practică a acestor rezultate tinde spre zero, ele fiind utile (atunci când respectivele aplicaţii nu oferă rezultate contradictorii datorate unor lacune în implementare) doar pentru o ierarhizare ce dă bine în comunicatele de presă.

SunSpider Javascript Benchmark

 • total: 892.8ms

Antutu 0.8.0

 • memory: 745
 • CPU integer: 5730
 • CPU float-point: 4336
 • 2D graphics: 590
 • database IO: 425
 • storage write: 174 (347.2MB/s)
 • storage read: 223 (312.5MB/s)
 • total score: 12223

Multibench2

 • CPU: 17.574
 • data transfer: 24.454
 • memory: 02.643
 • graphics: 38.808

Browsermark 2.0

 • 1616

WP Bench

 • CPU sequential: 14.13
 • CPU parallel: 32.37
 • Memory: 44.22MB/s
 • Storage: 53.33MB/s
 • GPU: 1007 frames, 33 Frames/sec.

Din înşiruirea de rezultate de mai sus două aspecte interesează utilizatorul final, viteza de transfer (memorie / stocare) unde lucrurile par să fie în zona bună şi numărul de cadre (frames) generate pe secundă, aspect important în jocuri iar aici, HTC 8X se descurcă bine cu o medie de 33 Frames/sec.

Concluzii

Un utilizator îndrăgostit de Android sau iOS poate avea motive de satisfacţie, deocamdată Windows Phone 8 şi întreg ecosistemul acestuia deşi a făcut paşi imenşi în bine, mai are de recuperat până să devină mainstream. Experienţa în WP8 pe HTC 8X este însă una fluidă, cu o interfaţă intuitivă iar graţie specificaţiilor hardware, majoritatea aplicaţiilor rulează fără probleme sau sincope.

Pentru un smartphone cu ecran de 4.3 inchi, înălţimea este puţin mai neobişnuită dar cu toate acestea telefonul stă bine în mână, singurele aspecte mai puţin plăcute fiind construcţia butoanelor, construcţie ce le face greu de sesizat la pipăire şi uneori, în jocurile ce folosesc giroscopul, se pot apăsa accidental relativ uşor. Dacă pentru domni, mărimea nu este o problemă, HTC 8X trebuie testat temeinic de domnişoare / doamne, mânile lor mici şi delicate fiind poate mai puţin adaptate pentru un telefon de +10cm.

Experienţa proprie cu HTC 8X a fost pentru redactorul acestui articol una surprinzătoare, în primul rând prin rapiditatea cu care s-a realizat adaptarea de la Android la WP8 şi apoi prin cursivitatea operării cu diversele aplicaţii, procesorul Qualcomm Snapdragon S4 dual core la 1.5Ghz şi memoria de 1GB nelăsând loc de comentarii negative. Autonomia este însă un punct în care HTC trebuie să insiste şi nu numai el..

Telefonul HTC 8X este disponibil în oferta Orange, iar la data publicării articolului, preţul la diverşi comercianţi se încadra între 2099 lei şi 2399 lei conform price.ro.

 • aspect
 • performanţe
 • display
 • camera foto cu unghi ultra larg şi performanţe peste medie
 • sistem de operare (WP8) fluid

 • baterie (autonomie) medie
 • fără Micro SD
 • "suferinţe" la nivelul aplicaţiilor, nu avem deocamdată varietatea şi posibilităţile celor existente pe Android sau iOS
 • preţ

PCMHZ Silver Award

HTC 8X a fost oferit pentru review de către Orange prin intermediul programului Orange Smartphone Testers

Dacă ţi-a plăcut acest articol, recomandă-l şi prietenilor tăi. Mulţumim!

SPRIJINĂ GRATUIT ACEST SITE
Cumpără orice de pe eMAG folosind acest link iar noi vom folosi fondurile din comisioane pentru dezvoltarea acestuia.


comments powered by Disqus