Tutoriale
v

Calitatea semnalului wireless sau viteza reţelei Wi-Fi sunt probleme curente în zilele noastre. Împreună cu TP-Link am pus cap la cap 5 sfaturi ce te vor ajuta să creşti raza de acţiune a semnalului Wi-Fi şi să îmbunătăţeşti performanţele reţelei wireless de acasă sau de la birou.

Sfatul 1. Fă upgrade conexiunii şi routerului folosit!

Primul şi cel mai evident sfat este upgradarea conexiunii (abonamentul la internet) sau / şi al modelului de router folosit. În prezent, standardul wireless 802.11ac este cel mai nou şi mai rapid, cu viteze de până la trei ori mai mari decât standardul wireless N. Desigur, performanţele sunt influenţate sau depind în mare măsură şi de echipamentele ce se conectează la reţeaua asigurată de un router precum TP-Link Archer C9 (600Mbps în banda de frecvenţă de 2,4GHz şi 1300Mbps în banda de 5GHz). Ţine minte, degeaba îţi cumperi un router ca Archer C9 cu 640 de lei dacă laptop-ul tău are o placă de reţea wireless capabilă doar de transfer al datelor la viteza standardului WiFi N, în acest caz trebuie să te gândeşti şi la un upgrade printr-o placă de extensie wireless compatibilă cu noile standarde 802.11ac.

Sfatul 2. Foloseşte un Wi-Fi booster (repetitor de semnal)

O modalitate de a extinde zona de acoperire a semnalului wireless generat de router sau de a creşte calitatea acestuia este achiziţionarea unui "range extender" (repetitor de semnal). Pentru o reţea în noul standard AC 1200, o soluţie este TP-Link AC750 RE200, cu un preţ de 215 lei sau pentru o reţea în standardul N, se poate merge pe un "range extender" precum N300 TL-WA860RE care costă aproximativ 140 de lei. Aceste dispozitive se instalează simplu prin conectarea la o priză de curent, de preferat în cel mai îndepărtat punct faţă de router. Repetitoarele de semnal sunt deosebit de utile în apartamentele de bloc cu 3 sau 4 camere, stil vagon.

Sfatul 3. Extinderea reţelei cu un adaptor powerline

Adaptoarele powerline sunt dispozitive practice, am testat câteva soluţii de-a lungul timpului, ce ajută la o extindere rapidă a reţelei LAN şi wireless, asta fără aţi transforma casa în şantier. Un kit TP-Link TL-PA4010KIT cu două adaptoare powerline cu modul Wi-Fi încorporat (aprox. 260 lei), se instalează rapid prin conectarea la reţeaua electrică, oferind în câteva minute extinderea reţelei wireless dar şi a celei LAN (pe cablu), fără găuri prin pereţi, praf, etc.

Sfatul 4. Minitehnicus înlocuieşte antena routerului!

În cazul în care routerul folosit are antenă(-e) unidirecţională(-e), o soluţie ce necesită puţin bricolaj o poate reprezenta înlocuirea cu o antenă omnidirecţională, aceasta din urmă având avantajul că poate transmite şi recepţiona semnal din toate direcţiile. În cazul routerelor cu antenele încorporate / ascunse în carcasă, soluţia nu este foarte practică.

Sfatul 5. Securizează reţeaua şi elimină interferenţele

Sunt multe cazurile când echipamentele folosite sunt de ultimă generaţie şi totuşi, perfomanţele reţelei wireless sunt dezamăgitoare. În acest caz, o explicaţie se poate afla în configurarea slabă a reţelei şi prin prezenţa unor factori ce influentează calitatea semnalului (interferenţe).

Pentru securizarea reţelei wireless am scris aici un articol special. Pentru a elimina însă interferenţele, trebuie să analizezi situaţia de la faţa locului. Evită să plasezi un router wireless în spatele pieselor de mobilier, lângă un telefon, aparat de radio, cuptor cu microunde, structuri metalice evidente (radiatoare, ţevi, centrală termică, etc), în general, orice sursă alimentată la reţeaua electrică şi care nu este ecranată suficient din construcţie.

Mai multe despre: TP-Link   wireless   tutorial  

Dacă ţi-a plăcut acest articol, recomandă-l şi prietenilor tăi. Mulţumim!

SPRIJINĂ GRATUIT ACEST SITE
Cumpără orice de pe eMAG folosind acest link iar noi vom folosi fondurile din comisioane pentru dezvoltarea acestuia.


comments powered by Disqus