Preview
Intel şi Micron prezintă tehnologia memoriilor 3D XPoint

Intel şi Micron au anunţat noile memorii non-volatile 3D XPoint, tehnologia fiind una revoluţionară, un real progres în industrie. Spre deosebire de tehnologia curentă a memoriilor de tip NAND, utilizată cu precădere în dispozitivele de stocare de tip SSD, memoriile 3D XPoint sunt de până la 1000 de ori mai rapide, au o durabilitate de până la 1000 de ori mai mare şi oferă o densitate de 10 ori mai mare decât memoriile convenţionale.

Cifrele de mai sus pot să pară halucinante însă ar merita menţionat că din anul 1989, când au fost lansate memoriile flash de tip NAND, nu am mai beneficiat de lucruri noi ci doar de îmbunătăţiri ale celor deja existente.

Prin tehnologia 3D XPoint, Intel şi Micron răspund necesităţilor curente şi mai ales viitoare, cantitatea de informaţie digitală generată / folosită crescând exponenţial de la 4,4 zetabiţi în 2013, la 44 zetabiţi estimaţi până în 2020. De asemenea, caracteristicile noilor memorii răspund şi nevoilor dezvoltatorilor de aplicaţii, fie că vorbim de zona industrială sau a "simplelor jocuri pe calculator", mai mult spaţiu de stocare a datelor, o accesare / scriere mult mai rapidă, toate acestea se traduc în performanţe mai bune fără a schimba radical şi platformele hardware / software.

Foarte pe scurt despre tehnologia memoriilor 3D XPoint, detalii se pot afla vizionând conferinţa Intel & Micron mai jos, arhitectura 3D XPoint are la bază o reţea tridimensională în care memoriile sunt aşezate la intersecţia unor linii de comunicaţie / conductori, celulele de memorie (la momentul actual, un singur cip 3D XPoint având capacitatea de 128GB) sunt accesate variind cantitatea de curent trimisă către ele, modalitate ce elimină necesitatea tranzistorilor din memoriile clasice. Se obţine astfel un cip de memorie extrem de rapid, spaţiul "eliberat de tranzistori" devine disponibil pentru celule de memorie, deci capacitate / densitate mai mare, un consum de energie mai mic, timpi de scriere / citire mai mici şi costuri de fabricaţie mai mici.

Detaliu arhitectura memorii 3D XPoint

Din declaraţiile Intel şi Micron, ei deja dezvoltă produse individuale iar tehnologia va fi disponibilă unor anumiţi parteneri începând cu acest an.

Mai jos se găsesc o serie de materiale video, imagini, infografice, acestea vă pot explica mai în detaliu tehnologia memoriilor 3D XPoint.

Infografic 3D XPoint (.pdf / 5MB)

Prezentare / intro în tehnologia 3D XPoint

Intel & Micron 3D XPoint - webcast conferinţa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, recomandă-l şi prietenilor tăi. Mulţumim!

SPRIJINĂ GRATUIT ACEST SITE
Cumpără orice de pe eMAG folosind acest link iar noi vom folosi fondurile din comisioane pentru dezvoltarea acestuia.


comments powered by Disqus