Software si Jocuri
Specificaţiile Vulkan 1.0 anunţate, viitorul este aici

Khronos Group a anunţat specificaţiile Vulkan 1.0, prima interfaţa de programare a aplicaţiilor grafice (API) de tip open standard, cross-platform. Concepută pentru obţinerea unor performanţe grafice ridicate, indiferent de platforma şi componentele hardware utilizate, Vulkan 1.0 este primul pas concret către arhitectura viitorului, una care să nu mai depindă de tehnologii proprietare.

Vulkan 1.0 API pregătit de implementare

Momentul anunţării de către Khronos Group a specificaţiilor Vulkan 1.0 nu este doar unul prin care s-au publicat cerinţe şi specificaţii, începând de ieri (16 februarie 2016), dezvoltatorii au la dispoziţie multiple seturi de drivere hardware şi SDK-uri (Software Developer Kit) pentru a începe imediat implementarea Vulkan în aplicaţii şi motoare grafice.

API-urile Vulkan şi implicit suportul din driverele GPU permit dezvoltatorilor de aplicaţii un control direct asupra GPU, la un nivel fără precendent şi care prin gradul de standardizare creşte considerabil performanţele la nivel grafic prin degrevarea procesorului, a nucleului grafic şi a altor sub-componente de managementul instrucţiunilor complexe la nivel GPU. Mai mult, sunt eliminate barierele ce ţin de sistemele de operare, arhitectură, etc.

Anunţuri simultane despre disponibilitatea imediată şi suportul Vulkan 1.0 au sosit din partea AMD, NVIDIA, Intel, ARM, Qualcomm, Imagination Technologies (PowerVR), API-ul fiind oferit în multiple versiuni de la Windows 7 la Windows 10, Linux, SteamOS, Tizen şi Android.

O plecăciune pentru AMD

Motivul unei plecăciuni în faţa celor de la AMD este simplu. Probabilitatea ca Vulkan să devină disponibil acum dar şi direcţia din ce în ce mai clară spre un ecosistem unitar este în mare măsură meritul celor mai sus amintiţi.

Vulkan este rezultatul cedării de către AMD a tehnologiei Mantle, aceasta fiind dezvoltată în 2013 iniţial de către AMD şi DICE ca o alternativă la limitările impuse de Direct3D şi OpenGL. La momentul apariţiei primelor rezultate cu aplicaţii ce utilizau API-ul AMD Mantle, sporul de performanţă a fost atât de evident încât pe de o parte a forţat Microsoft să dezvolte DX12 odată cu Windows 10 (iniţial se preconiza un mic update DX11.1) şi ulterior, includerea API-ului de bază în actualul Vulkan.

Aşa că mulţumim AMD pentru că ai dezvoltat încă o tehnologie pe care ai cedat-o folosirii sub conceptul open standard / open source, în acelaşi mod în care ai oferit şi FreeSync.

Şi alte mulţumiri

Mulţumim celor din grupul Khronos (AMD, NVIDIA, Intel, ARM, Qualcomm, Imagination Technologies) dar şi restul dezvoltatorilor hardware sau software pentru implicarea lor în apariţia Vulkan, viitorul devine mai frumos, mai închegat şi ceva mai puţin lipsit de "sfori şi dependinţe stricte".

Acum nu ne rămâne decât să aşteptăm apariţia aplicaţiilor concepute la modul "vulcanic".

Mai multe despre: SDK   Khronos Group   Vulkan   API  

Dacă ţi-a plăcut acest articol, recomandă-l şi prietenilor tăi. Mulţumim!

SPRIJINĂ GRATUIT ACEST SITE
Cumpără orice de pe eMAG folosind acest link iar noi vom folosi fondurile din comisioane pentru dezvoltarea acestuia.


comments powered by Disqus