Software si Jocuri
Atenţie la troianul Acecard pe dispozitive Android

Kaspersky Lab a anunţat descoperirea unui troian bancar - Acecard - acesta infectează dispozitive cu Android şi poate ataca utilizatorii prin compromiterea unui număr de aproape 50 de aplicaţii financiare şi de servicii, evitând chiar şi măsurile de securitate Google Play.

Pe lângă infectarea aplicaţiilor bancare, un malware cum este Acecard, poate încerca operaţiuni de phishing simulând ferestre ale altor aplicaţii, cum sunt:

  • Servicii de mesagerie: WhatsApp, Viber, Instagram, Skype;
  • Reţele de socializare: Facebook, Twitter, VKontakte, Odnoklassniki;
  • Conturi de Gmail;
  • Aplicaţia PayPal pentru mobil;
  • Aplicaţiile Google Play şi Google Music

Acecard a fost detectat în februarie 2014 însă nu a dat semne de activitate decât în 2015. În perioada mai - decembrie 2015, cercetătorii Kaspersky Lab au observat o creştere semnificativă a atacurilor acestui malware. Peste 6.000 de utilizatori au fost atacaţi, majoritatea fiind din Rusia, Australia, Germania, Franţa şi Anglia.

Acecard Attacks on Unique Users in 2015

La momentul actual există peste 10 versiuni noi Acecard, acestea sunt distribuite ca Flash Player sau PornoVideo, dar şi sub alte denumiri în încercarea de a imita programe utile sau populare.

Pe 28 decembrie 2015, Kaspersky Lab au detectat o versiune Acecard chiar în Google Play sub forma unui joc. Când programul malware este instalat din Google Play, utilizatorul va vedea doar un icon de Adobe Flash Player pe desktop şi niciun un alt semn al aplicaţiei instalate.

“Acest grup de infractori cibernetici foloseşte toate metodele disponibile în prezent pentru a răspândi troianul Acecard. Acesta poate fi distribuit sub forma unui alt program, prin intermediul magazinelor oficiale de aplicaţii sau prin intermediul altor troieni. O trăsătură distinctivă este capacitatea de a se substitui unui număr de peste 30 de sisteme bancare şi de plată, precum şi unor aplicaţii de social media sau de mesagerie. Capacităţile distructive ale Acecard şi metodele de propagare fac din acest troian bancar pentru dispozitive mobile una dintre cele mai periculoase ameninţări actuale pentru utilizatori”, avertizează Roman Unuchek, Senior Malware Analyst la Kaspersky Lab SUA.

Pentru a preveni contactarea acestui virus, Kaspersky Lab recomandă utilizatorilor:

  • Să nu descarce sau/şi să instaleze orice aplicaţie din Google Play sau din surse interne dacă există suspiciuni asupra ei;
  • Să nu viziteze pagini suspecte şi să nu dea click pe link-uri suspecte;
  • Să instaleze o soluţie de securitate de încredere pe dispozitivele mobile, cum este Kaspersky Internet Security for Android;
  • Să se asigure că bazele de date ale antivirusului sunt la zi şi funcţionează corespunzător.

Experţii Kaspersky Lab tind să creadă că Acecard a fost creat de acelaşi grup de infractori cibernetici responsabil de apariţia primului troian TOR pentru Android şi a primului program malware care criptează fişiere/ ransomware pentru dispozitive mobile.

Acecard Mobile Trojan Functionality Evolution

Pentru mai multe informaţii despre troianul Acecard, vă rugăm să citiţi articolul de pe Securelist.com.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, recomandă-l şi prietenilor tăi. Mulţumim!

SPRIJINĂ GRATUIT ACEST SITE
Cumpără orice de pe eMAG folosind acest link iar noi vom folosi fondurile din comisioane pentru dezvoltarea acestuia.


comments powered by Disqus