Monitoare

BenQ BL2420U Review

După o perioadă în care BenQ s-a dat aproape dispărut din zona monitoarelor, mizând probabil pe profituri mai mari realizate exclusiv prin vânzarea panelurilor, către alți integratori, în ultima vreme pare să revină agresiv cu noi linii de monitoare. Este și cazul modelului BenQ BL2420U ce se mândrește cu o rezoluție UHD 4K, panel IPS și câteva caracteristici orientate spre zona premium business și gaming.

Specificații și Dotări

Panelul este unul de tip IPS cu retroiluminare LED și o diagonală efectivă de 23.6 inch. Acesta oferă o rezoluție maximă 4K (3840 x 2160) la 60 Hz, 16.7 milioane de culori, acoperire 100% a gamei sRGB, un contrast nativ de 1000:1 cu o luminozitate de 300 nits. Timpul de răspuns este unul tipic, 7ms GTG (Grey-To-Grey) iar unghiurile de vizibilitate sunt și ele tipice pentru monitoare cu panel IPS adică 178 Stânga/Dreapta respectiv, 178 Sus/Jos.

Conectivitatea este asigurată de porturi HDMI 2.0 (4K / 60Hz), DisplayPort 1.2a, HDMI 1.4, DVI-D (4K / 30Hz). La acestea se adaugă un hub integrat cu 2x USB 3.0 și jack audio 3.5mm (sâc iPhone), acesta din urmă fiind datorat includerii unor difuzoare în monitorul BenQ.

(alte detalii pe pagina oficială aici: http://www.benq.ro/product/monitor/bl2420u)

Construcție și Analiză

BenQ BL2420U, vedere din față

Monitorul BenQ BL2420U este unul orientat către mediul profesional dar și pasionaților de jocuri. Ca design, monitorul BenQ se poate încadra în familia business, linii drepte, lipsesc majoritatea "cosmetizărilor" specifice produselor adresate gamerilor, producătorul mizând, în opinia personală, pe mecanismul "văzut -> testat -> plăcut -> cumpărat". Singurul "gadget-like" pe care l-am nota sunt butoanele de tip touch plasate în partea dreapta-jos dar orientate către utilizator (nu sunt ascunse sub sau pe laterală). Tot aici am simțit lipsa unui buton Mute sau Quick audio access pentru difuzoarele integrate.

Suportul este unul solid, cu o bază fermă și o fixare a piciorului aidoma. În ciuda dimensiunilor și a greutății monitorului, întreg ansamblul este unul stabil, vibrațiile ce pot apare din cauza tastării mai apăsate nefiind preluate de display.

BenQ BL2420U, spate

Conectorii sunt plasați în partea din spate, accesul la aceștia fiind relativ facil atât vreme cât fie întorci monitorul cu spatele spre tine, fie ai posibilitatea de a ajunge în spatele biroului. Chiar dacă este din ce în ce mai puțin probabil ca un utilizator ce dispune de bugetul necesar achiziționării unui monitor 4K să dețină o placă video fără suport DisplayPort / HDMI, prezența conectorului DVI-D este încă un "standard" pe cale de dispariție.

BenQ BL2420U, ajustare

Monitorul BenQ BL2420U prezintă și posibilitatea de rotire stânga / dreapta sau de orientare în mod portret. Trecerea din modul clasic (landscape) în cel vertical (portret) este lăudabilă dar la monitoare de peste 21 inch, înălțimea pe verticală devine prea mare pentru o utilizare ergonomică. În orice caz, există și merită menționată. Rotirea / răsucirea se realizează relativ ușor (fizic) dar nu strică să fixezi cu o mână suportul în timpul operațiunii.

Impresii și Concluzii

Neavând unelte dedicate pentru testarea sintetică a monitorului, m-am bazat pe impresiile și experiența acumulată atunci când am efectuat o serie de teste pentru plăci grafice NVIDIA GTX 1080 dar și lucrând efectiv cu aplicații tipice (web browsing, editare texte, grafică).

Împreună cu o placă grafică puternică (ASUS ROG Strix GTX 1080 sau MSI GTX 1080 GamingX), monitorul BenQ BL2420U oferă pasionaților de jocuri o experiență deosebită la rezoluția nativă 4K (3840 x 2160), singura problemă fiind că pentru sesiuni de gaming 4K în titluri recente cu un nivel al detaliilor cât mai ridicat, avem nevoie de bugete suplimentare pentru construcția unei platforme puternice. Nefiind un gamer extrem nu am putut remarca efecte de tip ghosting dar nu aș spune că acestea nu există sau nu ar fi sesizabile de anumite persoane, în anumite jocuri.

Pentru aplicații de zi cu zi, beneficiul major este dat de rezoluția enormă și de panelul IPS care asigură o imagine clară, cu un constrast bun și luminozitate din fabrică ce au reușit să nu-mi obosească ochii. Desigur, ca orice panel IPS, există micile probleme specifice tehnologiei și anume, nivelul de negru nu este foarte puternic iar pretențioșii amatori de filme vor remarca, dacă sunt atenți, bleeding în zona de sus a ecranului. Personal aceste probleme îmi sunt cunoscute și nu cunosc un alt monitor cu panel IPS care să le fi eliminat complet.

Concluzii

BenQ BL2420U

Prețul mediu pentru un monitor BenQ BL2420U este de 2.200 Lei (la data publicării articolului). Acesta îl plasează undeva la vârful ofertelor din zona monitoarelor 4K cu diagonala de 24 inch, achiziția acestuia nefiind un efort minor pentru majoritatea posibililor cumpărători. Dacă adaugăm aici și costurile cu construcția unui sistem desktop ultra-performant care să asigure pasionaților de gaming o experiență deosebită în 4K, vom ajunge lejer la pragul 10K Lei.

Cu toate cele de mai sus, monitorul BenQ BL2420U a reușit să mă pună pe gânduri, să-mi schimbe aproape ceva de care eram aproape sigur. Mai concret, până să ajungă pe birou pentru teste, eram ferm convins că următorul upgrade în zona display-urilor o să fie constituit din achiziția a trei monitoare Full HD cu panel IPS și rama cât mai subțire cu putință. Ei bine, odată cu BenQ BL2420U m-am întors la faza de "dar dacă...", avantajele unui singur display cu o rezoluție 4K, consumul de curent mai mic și impresiile pozitive (subiective) lăsate de utilizarea lui mă obligă să îl trec pe lista unei foarte probabile achiziții. Sunt convins că nu voi avea ce regreta ulterior.

Cele bune

  • lucrul și sesiunile de gaming în 4K sunt cu adevărat ceva deosebit
  • hub USB 3.0 integrat
  • aspect sobru (subiectiv)
  • panel IPS (unghiuri de vizibilitate largi, reprezentare ideală a culorilor)
  • butoane touch frontale (ușor de accesat)
  • suport stabil, posibilități rotire / răsucire


Cele rele

  • 4K @ 60Hz, unii gameri pot strâmba din nas
  • concurență puternică a monitoarelor de gaming 4K @ 144Hz

PCMHZ Recomandat

Monitorul a fost oferit pentru review de către BenQ România.

Mai multe despre: review   BenQ   monitor  

Dacă ţi-a plăcut acest articol, recomandă-l şi prietenilor tăi. Mulţumim!

SPRIJINĂ GRATUIT ACEST SITE
Cumpără orice de pe eMAG folosind acest link iar noi vom folosi fondurile din comisioane pentru dezvoltarea acestuia.


comments powered by Disqus