Placi de Baza

GIGABYTE G1 Sniper A88X Review

După ce au aşteptat cuminţi pe rafturi şi prin depozite apariţia procesoarelor AMD Kaveri, plăcile de bază cu socket FM2+ au în sfârşit parte de atenţia cuvenită iar primul model asupra căruia ne-am aplecat fizicul şi psihicul a fost GIGABYTE G1 Sniper A88X. Seria G1 Sniper de la GIGABYTE şi-a construit un renume excelent în cercurile pasionaţilor de gaming cu o singură problemă, aceştia foloseau platforma "greşită". Ei nici chiar aşa, este de lăudat faptul că GIGABYTE nu a lăsat deoparte platformele AMD oferind şi pentru acestea soluţii de top, dacă este o mişcare înţeleaptă vom afla acum...

Ambalaj şi accesorii

GIGABYTE G1 Sniper A88X, ambalaj si accesorii GIGABYTE G1 Sniper A88X, ambalaj si accesorii GIGABYTE G1 Sniper A88X, ambalaj si accesorii

Cutia este una de dimensiuni obişnuite, cu identificarea clară a modelului şi a faptului că aceasta este o placă de bază pe socket FM2+ cu chipset AMD A88X destinată pasionaţilor de jocuri. Spatele prezintă/identifică aproape complet fiecare tehnologie sau dotare. Ajungând la accesorii trebuie spus că la cât de ticsit cu amănunte este ambalajul, exact pe dos stau lucrurile aici, producătorul oferind patru cabluri SATA, un shield I/O, manual, ghid de instalare şi CD cu drivere/utilitare. Pentru o placă de bază destinată gamerilor, găsim oferta accesoriilor la nivelul în care se poate spune că "au pus ceva acolo, să nu sară oamenii în sus".

Notă: tabelul cu specificaţiile complete se poate consulta aici (pagina producătorului).

Layout, Construcţie şi Dotări

GIGABYTE G1 Sniper A88X, layout

Privită de sus (sau din orice unghi), placa de bază G1 Sniper A88X se prezintă foarte bine d.p.d.v. vizual, aceasta mai ales datorită combinaţiei de negru cu verde crud şi mici irizaţii ale condensatorilor argintii / aurii. Folosirea unei răciri pasive clasice compusă din radiatorul mic plasat pe VRM-ul cu 6 stagii pentru CPU (memoriile au propria alimentare cu două stagii) şi altul plat pe chipset denotă o oarecare atenţie în a limita costurile de fabricaţie. Deşi A88X nu este neapărat o platformă "ultra-mega-extra performantă", dacă tot au decis să-i mulţumească pe fanii AMD, era recomandat cel puţin pentru impresia artistică, să folosească o răcire pompoasă la VRM, cu două radiatoare mari şi un heatpipe. Funcţional nu deranjează cu nimic aşa că nu vom insista asupra acestui aspect.

b_598_336_16777215_0_0_media_teste_2014_gigabyte_g1-sniper-a88x_foto_3_gigabyte-g1-sniper-a88x_10.jpg

Zona socket-ului FM2+ este aerisită însă folosirea unor combinaţii de CPU cooler supradimensionat şi memorii cu radiatoare înalte poate pune probleme (aşa cum am descoperit şi noi încercând să folosim un Phanteks cu memorii Kingston). De asemenea, avem un singur conector 4-pini CPU fan fiind necesară utilizarea unui splitter în cazul coolerelor cu două ventilatoare. Alimentarea CPU 8-pini este bine plasată în partea de sus a plăcii de bază. Cele patru sloturi de memorie DIMM permit atingerea unei capacităţi maxime de 64GB DDR3 dual-channel DDR3 1.5V 2400(OC)/2133/1866/1600/1333 MHz, inclusiv profile Intel XMP şi AMD AMP. La cât de mult beneficiază APU-urile AMD de pe urma memoriilor rapide, suportul pentru cele la frecvenţe de 2400/2133MHz nu poate decât să ne bucure.

b_598_336_16777215_0_0_media_teste_2014_gigabyte_g1-sniper-a88x_foto_2_gigabyte-g1-sniper-a88x_09.jpg

Un sector foarte bine reprezentat pe placa de bază GIGABYTE G1 Sniper A88X este cel legat de stocare şi conectivitatea aferentă. Ne sunt oferite 8 porturi SATA III 6Gb/s via AMD A88X chipset, singura obiecţie aici fiind poziţionarea doar a două dintre acestea în paralel cu placa de bază. Înşiruite la baza plăcii găsim două mufe USB, acestea oferind suport pentru 4 porturi USB 2.0/1.1 şi 2x USB 3.0/2.0. Peisajul este completat de mufa TPM, un port COM, front panel audio şi conectorii panoului frontal.

Pentru expansiune, zona sloturilor PCI este mai mult decât minunată. Două sloturi PCIe 16x cu suport pentru configuraţii dual-VGA AMD CrossFireX (mod 8X + 4x), trei sloturi PCIe 1x şi surpriză, două bătrâne PCI-uri (prietenii ştiu de ce).

b_598_336_16777215_0_0_media_teste_2014_gigabyte_g1-sniper-a88x_foto_2_gigabyte-g1-sniper-a88x_06.jpg

GIGABYTE G1 Sniper A88X, imagini layout GIGABYTE G1 Sniper A88X, imagini layout GIGABYTE G1 Sniper A88X, imagini layout
Vezi toate imaginile din galeria foto...

Fix în faţa sloturilor de expansiune se regăseşte sectorul audio, scos în evidenţă de condensatorii electrolitici aurii, un shield la fel de platinat pentru reducerea interferenţelor şi o demarcare interesantă a PCB-ului printr-o linie LED ce luminează în verde (dooh!), partea audio a fost lăsată pe mâna unui chipset Realtek ALC898 despre care nu am spune tocmai superlative privind din perspectiva unui pasionat de jocuri. Pentru a compensa aceasta, GIGABYTE foloseşte ceea ce au denumit AMP-UP audio, adică ne oferă posibilitatea de a înlocui OPAMP-ul pentru ieşirea de căşti. Totul se face însă prin ahiziţionarea unui kit/set separat ce costă aproximativ 60 Euro şi vine cu trei cipuri distincte pentru schimbarea calităţii audio generate către căşti.

b_598_336_16777215_0_0_media_teste_2014_gigabyte_g1-sniper-a88x_foto_3_gigabyte-g1-sniper-a88x_14.jpg

Conectorii de pe backpanel sunt aproape standard pentru platformele FM2+, 1 x PS/2, 1 x D-Sub, 1 x DVI-D, 1 x HDMI, 2 x USB 3.0/2.0, 5 x USB 2.0/1.1 (dintre care unul este aurit, denumit USB DAC-UP acesta se recomandă la folosirea cu DAC-uri (Convertoare Analog-to-Digital) izolând şi eliminând o parte din interferenţe), 1 x RJ-45 LAN via Realtek GbE chip 10/100/1000 Mbit, 1 x optical S/PDIF Out şi 5 x audio.

b_598_336_16777215_0_0_media_teste_2014_gigabyte_g1-sniper-a88x_foto_2_gigabyte-g1-sniper-a88x_07.jpg

GIGABYTE G1 Sniper A88X, detalii GIGABYTE G1 Sniper A88X, detalii GIGABYTE G1 Sniper A88X, detalii
Vezi toate imaginile din galeria foto...

BIOS

BIOS-ul UEFI ce echipează placa de bază G1 Sniper A88X oferă posibilităţi extinse de control şi overclocking, navigarea este relativ uşoară, chiar simplă am spune dacă trecem cu vederea micile neajunsuri cum sunt lipsa valorilor minime/maxime din unele casete de control, utilizatorii fiind nevoiţi fie să deruleze printre valori, fie să scrie valoarea dorită. De lăudat sunt limitele largi oferite, de exemplu pentru CPU bus avem un maxim de 140MHz (100MHz default), 2000MHz pentru GPU, +0.3V pentru CPU/Northbridge şi un impresionant 1.9V pentru memorii (1.5V default).

GIGABYTE G1 Sniper A88X BIOS GIGABYTE G1 Sniper A88X BIOS GIGABYTE G1 Sniper A88X BIOS
Vezi toate imaginile din galeria foto...

Teste

Aici probabil că v-aţi aşteptat la o înşiruire de grafice şi rezultate. Ei bine, ele există doar că nedorind să ne repetăm, pentru consultarea lor vă invităm pe această pagină (se deschide în tab nou). Pentru curioşi, testele au fost realizate folosind o configuraţie cu procesor AMD A10-7850K APU Kaveri, cooler NZXT Kraken X60, 8GB (2x4GB) Kingston HyperX Predator 2400 MHz, OCZ Agility 3 128GB SSD.

Concluzie

Prima dată când am aflat despre realizarea pentru platforma AMD FM2+ cu chipset A88X unei ediţii G1 Sniper dedicată pasionaţilor de jocuri am exclamat la modul cel mai sincer, "Ciudat!". După ce am analizat placa din toate punctele de vedere, de la exterior la interior, după ce am trecut-o prin teste dedicate cu un AMD A10-7850K APU Kaveri, lucrurile s-au lămurit.

Placa de bază GIGABYTE G1 Sniper A88X este mai mult o continuare / extindere ce vine dinspre ediţiile Intel, menită şi gândită pentru a satisface acei pasionaţi de jocuri care sunt iremediabil îndrăgostiţi de AMD. Desigur, avem destule lucruri bune de spus, pornind de la cromatică, layoutul aerisit, AMP-UP audio cu posibilitatea de schimbare a cipurilor OP-AMP, 8 porturi SATA III 6Gb/s, suport Dual-VGA CrossFireX, sloturi PCI şi PCIEx1, un BIOS UEFI simplu de operat şi cu o permisivitate excelentă pentru overclocking/overvoltage iar dacă am discuta despre testele efective, placa de bază s-a dovedit stabilă şi performantă în orice condiţii.

Locurile sau lucrurile pe care am fi dorit să le vedem ţin de folosirea unui sistem de răcire mai bine proporţionat pentru VRM, ne lipsesc butoanele de Reset/Power/CMOS Reset, un Debug LED, folosirea unui codec audio mai bun sau a unui chipset de reţea "tunat" pentru gaming online, porturi USB 3.0 suplimentare, un bundle consistent.

Cu un preţ (la momentul publicării articolului) ce se învârte în jurul a 435-350 Lei, G1 Sniper A88X este printre cele mai scumpe (dacă nu chiar cea mai scumpă) implementare a chipsetului AMD A88X pentru platforme FM2+ dedicate APU-urilor Kaveri iar lipsa unui bundle consistent nu ştim dacă poate compensa întotdeauna prin numărul dotărilor.

  • Aspect şi calitatea materialelor
  • Stabilitate şi bune posibilităţi de overclocking
  • Readuce platformele AMD în atenţia gamerilor
  • BIOS UEFI
  • Posibilitate schimbare cipuri OP-AMP

  • Răcire VRM oarecum subdimensionată
  • Codec audio / controller reţea
  • Bundle / accesorii
  • Preţ

PCMHZ Gold PerformancePCMHZ Silver Award

Mai multe despre: GIGABYTE   AMD   review   placa de baza  

Dacă ţi-a plăcut acest articol, recomandă-l şi prietenilor tăi. Mulţumim!

SPRIJINĂ GRATUIT ACEST SITE
Cumpără orice de pe eMAG folosind acest link iar noi vom folosi fondurile din comisioane pentru dezvoltarea acestuia.


comments powered by Disqus