Placi video
Citește mai departe...
 

In acest review ne indreptam atentia catre o noua placa video si anume MSI GAMING X GTX 1050 pe arhitectura Pascal pe 14 nm. Implementarea MSI vine cu o racire aproape identica cu cea gasita pe GTX 1050Ti, dar totusi vorbim de o placa video inferioara cu un procesor grafic mai slab si o cantitate de memorie video mai mica (2 GB VRAM mai exact), desi vorbim de un TDP oficial de 75W.

Placa video vine in continuare cu o alimentare suplimentara pe 6 Pin.   

 
Citește mai departe...

Ambalaj/Accesorii

Ambalajul este ceva mai mic decat cel gasit pe GTX 1050 Ti, desi dimensiunea placii video propriu-zise este aceeasi. In pachet gasim aceleasi accesorii, adica manualul de utilizare, CD cu drivere si placa video.

Citește mai departe...
Citește mai departe...
Citește mai departe...

Analiza layout

Citește mai departe...
Citește mai departe...

Practic nu vei putea diferentia aceasta placa video de implementarea gasita pe GTX 1050 Ti, cele doua placi video folosesc aceeasi tema de culoare cu care ne-am obisnuit, rosu-negru si aceleasi ventilatoare. Placa video are aceeasi dimensiune de 23 cm lungime si 13 cm latime.

 
Citește mai departe...
Citește mai departe...
 

Desi vorbim de un procesor grafic care are un TDP mic, placa video are o racire dual-slot. La conectica gasim un port HDMI, unul DVI si un Displayport.

Daca in cazul placii video GTX 1050 Ti am putut spune ca putem gasi una dintre cele mai bune raciri pentru acel procesor grafic, aceasta afirmatie este prezenta si pe acest procesor grafic. As putea spune ca aceasta racire este chiar overkill pentru acest gen de placa video, dar in acelasi timp ma bucur ca nu a fost facut un rabat la calitate in implementarea acesteia.

Ventilatoarele au o dimensiune de 92 mm, iar radiatorul ramane confectionat din aluminiu.

VRM-ul este compus in continuare din 3 faze de alimentare pentru procesorul grafic si inca o faza de alimentare pentru memorie, adica un sistem 3+1 faze alimentare.

Per total imi place sa vad o implementare atat de buna pentru o placa video de acest fel.

Platforma de test/Metodologie

 • CPU: AMD Ryzen 1600

 • Placa de baza: MSI X370 Pro Gaming

 • RAM: 2X8 GB RAM DDR4 3200 Mhz

 • Cooler: Stock

 • Sursa: Silverstone ST60FB

 • OS: Windows 10 64 bit

 • Driver: AMD Radeon

 • Rezolutie: 1920x1080 @ 59 Hz

 

Software:

 • 3Dmark Firestrike/Firestrike Extreme/Sky Diver

 • GPU-Z

 • AIDA64 Engineer

 • GTA V

 • Hitman 2016

 • The Witcher 3

 • Mafia 3

Temperatura ambientala a fost tot de aproximativ 29-30 grade Celsius, iar testele au fost realizate in regim open bench. Testele realizate pe rezolutia FHD am folosit 2xAA.

 

GTX 1050 se afla in competitie cu RX 560 ca alternativa AMD, din pacate nu pot include RX 560 in grafice neavand o placa video testata anterior cu metodologia folosita pana acum.

Rezultate teste sintetice – 3Dmark

In 3Dmark, MSI Gaming X GTX 1050 reuseste sa ofere un scor onorabil, foarte apropiat de R9 380 care era o placa video net superioara. Totusi limitarile procesorului grafic si a memorii video se simt destul de puternic, iar diferenta intre GTX 1050 Ti si GTX 1050 este de peste 600 puncte.

Citește mai departe...
Citește mai departe...

In Fire Strike Extreme, diferenta este de aproximativ 338 puncte, dar discutam de un test mult mai solicitant, iar diferenta procentuala ramane aceeasi. In Sky Diver, diferenta overall este de aproximativ 1696 puncte.

Citește mai departe...

Rezultate test practice – gaming

GTA V

Un joc deja consacrat si prezent in toate review-urile placilor video, dar si pe diferite sisteme de gaming. GTX 1050 surprinzator ofera in continuare pe rezolutie full HD o experienta fluida, totusi putem observa pe langa numarul de drop-uri in benchmark, o medie a frame-urilor simtitor mai mica in comparatie cu GTX 1050.

Citește mai departe...
 
Citește mai departe...
 

The Witcher 3

Lansat in 2015 pe PC, The Witcher 3 a adus o grafica impresionanta si este unul dintre cele mai solicitante jocuri in continuare. Bazat pe engine-ul REDengine 3, jocul prezinta o lume open world si o poveste care va fi decisa de catre jucator cu un storyline destul de complex. Din pacate jocul nu are un benchmark tool, astfel ca am incercat sa reproduc un cadru similar pentru toate testele de pana acum, adica introducerea in joc, aproximativ primele minute de gameplay.

Citește mai departe...
 
 
 

De asemenea, as dori sa mentionez faptul ca MSI GAMING X GTX 1050 ofera un FPS minim simititor mai mare decat RX 570 sau GTX 1050 Ti, dar acest lucru nu dovedeste faptul ca placa video este superioara, ci doar ca ruland acele scene probabil nu au existat drop-uri de frame-uri sesizabile. Oricat de mult as incerca sa urmez metodologia si sa parcurg acelasi traseu in joc, vor exista variabile care pot afecta experienta diferit. Totusi la frame-urile medii, GTX 1050 ofera cea mai mica valoare, iar aceasta informatie este relevanta in acest context.

Citește mai departe...

 

Hitman 2016

Seria Hitman a revenit anul trecut cu un nou joc Hitman, iar grafica a evoluat in continuare. Jocul ocupa foarte mult (aproximativ 62 GB) si este bazat pe engine-ul Glaciar proprietar seriei Hitman. Inregistrarile din graficul cu average FPS sunt inregistrate de catre benchmark in continuare, nu de Fraps, astfel ca acele fluctuatii sunt normale deoarece programul respectiv a inregistrat perioade mult mai scurte in care frame-urile ar fi putut avea o valoare mai mica.

 
Citește mai departe...

 

GTX 1050 ofera o experienta stabila, dar pe langa spike-urile ceva mai frecvente, se poate observa cum graficul de la GTX 1050 fluctueaza mult mai mult, iar acest lucru dovedeste faptul ca placa video nu poate stabiliza o anumita valoare pentru a rula jocul.

 
Citește mai departe...

Mafia 3

De data aceasta am decis sa includ in review si Mafia 3. Din pacate Mafia 3 nu a reprezentat o evolutie atat de importanta in aceasta trilogie, iar engine-ul folosit este acelasi folosit si in cazul jocului Mafia 2 cu unele modificari. Desi destul de controversat cat timp am jucat deoarece patch-ul nu a reperat in totalitate problema celor 30 de frame-uri, jocul a rulat fluid la acest framerate specific consolelor.

Citește mai departe...
Citește mai departe...

Temperatura

Placa video s-a descurcat onorabil in Furmark cum ma si asteptam dupa review-ul precedent, un benchmark care testeaza excesiv placa video, adica racirea acesteia.

Citește mai departe...
 

Overclock

Desi pana acum am evitat sa fac OC placilor video, in continuare am decis sa fac OC si pe aceasta implementare de la MSI. Cu software-ul MSI Afterburner am reusit sa obtin un avans de aproximativ 63 puncte in 3DMark Fire Strike si un avans de 44 Mhz la procesorul grafic si 35 Mhz la memorii.

Citește mai departe...

Concluzii

Sfarsitul inca unui review si ar trebui sa vin cu o concluzie in ceea ce priveste aceasta placa video, din pacate nu pot veni cu ceva diferit fata de ce am specificat in review-ul precedent. MSI ofera in continuare una dintre cele mai bune raciri pentru acest procesor grafic, iar acest lucru se observa chiar si din pretul acestei placi video (cu un pret de aproximativ 700 lei). Implementarea MSI Gaming X este una dintre cele mai scumpe implementari pe care le putem gasi, dar acest pret reflecta calitatea componentelor folosite, placa video ofera performante foarte bune si posibilitatea de a face OC destul de mult.

Totusi mi-as fi dorit sa vad o placa video cu 4 GB VRAM cu acest procesor grafic, cum se poate gasi pe unele implementari de RX 560, dar cred ca NVIDIA a considerat aceasta placa video cu scopul strict al gaming-ul pe o rezolutie full HD.

Per total pentru cine are in vedere un PC entry-level cu o placa video NVIDIA nu pot decat sa recomand aceasta implementare de la MSI.  

Citește mai departe...

Continuam seria de review-uri de la MSI cu o placa video MSI Gaming X GTX 1050Ti. GTX 1050Ti si GTX 1050 reprezinta competitorii pe piata middle-end din partea NVIDIA. Rivalul cel mai apropiat pentru GTX 1050Ti este RX 470 4 GB VRAM de la AMD.

In acest segment de piata raportul performanta/pret dicteaza alegerea unui cumparator, astfel ca in acest review ne vom orienta atentia catre performanta oferita de GTX 1050Ti in raport cu RX 470 4 GB VRAM care vine cu un TDP mai mare si un pret mai mare.

GTX1050Ti vine cu arhitectura Pascal pe 14nm de la NVIDIA, arhitectura gasita pe toata seria GTX 10xx. GTX 1050Ti vine cu 4 GB VRAM GDDR5, un bus de memorie pe 128 bit. De asemenea, numarul de shadere este de 768.  Placa video are nevoie deo  alimentare 6 Pin PCI-E, desi TDP-ul este de 75W in comparatie cu TDP-ul gasit pe RX 470 care este de 120W.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Urmatorul review ne aduce tot o placa video de la MSI, mai exact Gaming X RX 570. In review-ul precedent am discutat tot despre o implementare de la MSI, dar pentru procesorul grafic pentru RX 580. Vorbind despre aceeasi implementare TwinFrozr VI, diferentele nu vor fi atat de mari, astfel ca voi scurta review-ul acesta in ceea ce priveste o parte din discutia despre Polaris si despre MSI.

Citește mai departe...

MSI RX 580

Citește mai departe...

In acest review continuam seria review-urilor MSI si testam doua placi video din seria RX5xx de la AMD, mai exact RX 580 8 GB VRAM si RX 570 4 GB VRAM. Intr-un articol precedent am mai discutat despre noua serie de placi video la AMD si despre faptul ca AMD a decis sa pastreze aceeasi arhitectura Polaris pe 14 nm fara sa ofere in continuare un varf de gama cum s-a intamplat pe seria R3xx. RX580 ramane varful de gama pentru placile video AMD, iar in acest context implementarea MSI TwinFrozr este una dintre cele mai bune pe piata oferind frecvente destul de mari chiar si in mod stock.

Racirea TwinFrozr a ajuns la generatia VI, iar RX 580, respectiv RX 570 vine cu aceasta implementare TwinFrozr VI.

In contextul actual, AMD nu ofera competitie placilor video NVIDIA pe segmentul high-end, RX 580 putand concura doar cu GTX 1060 6 GB VRAM care din pacate este destul departe chiar si de GTX 1070 fara sa aducem in discutie placi video ca GTX 1080Ti sau Titan Xp.

Despre MSI am vorbit in numeroase review-uri precedente, mai ales in cazul placilor video. Implementarea Gaming X a fost una dintre cele mai bune implementari pe RX 480. Procesorul grafic de pe RX 480 a fost destul de problematic in ceea ce priveste consumul de energie si TDP-ul, iar unii producatori au adus raciri ineficiente care nu faceau contact cum ar trebui cu IHS-ul procesorului grafic si aici ma refer la Gigabyte. MSI a adus probabil cea mai buna implementare la acel moment pentru aceasta placa video, dar vom vedea in acest review daca implementarea ramane la fel de buna.

Citește mai departe...

Citește mai departe:ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 Review

Ne continuăm expediţia prin arhitectura NVIDIA Pascal şi "întâmplarea" ne-a scos în faţă pregătită pentru review, placa grafică ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 - model din portofoliul ASUS cu care compania taiwaneză se mândreşte "foarte tare". Probabil că mândria lor este justificată dar la fel de bine poate servi drept exemplu spre conştientizarea competiţiei crunte din piaţa PC hardware, o piaţă care-şi caută de ceva vreme viitorul roz.

Citește mai departe...

Citește mai departe:MSI GTX 1080 GamingX 8GB Review

Revenim după o perioadă de inactivitate şi avem plăcerea să vă oferim un review la placa grafică MSI GTX 1080 GamingX 8GB - un model aparte, pentru pretenţioşi din portofoliul MSI. Arhitectura NVIDIA Pascal a arătat deja că deţine coroana performanţei (dar şi a preţurilor), MSI venind cu implicarea personală ce are ca scop îmbunătăţirea a ceva ce deja este foarte bun.

Citește mai departe...

Citește mai departe:MSI GTX 980Ti Gaming 6G Review

Lansate undeva prin Iunie 2015, plăcile video NVIDIA GTX 980Ti nu mai sunt demult o noutate dar vinul devine mai bun odată cu trecerea timpului. Nimeni nu ne opreşte astfel în a realiza un review la placa video MSI GTX 980Ti Gaming 6G, una din multele implementări pentru GM200 GPU de la MSI.

Citește mai departe...

Citește mai departe:MSI GTX 960 Gaming 2G Review

MSI are în portofoliu nu mai puţin de 16 implementări diferite bazate pe nucleul grafic NVIDIA GTX 960 (GM206 Maxwell). În acest review ne vom ocupa una din ele, mai exact de placa video MSI GTX 960 Gaming 2G, o variantă garnisită cu răcire de top şi frecvenţe modificate agresiv direct din fabrică.

Citește mai departe...

Citește mai departe:Review MSI Radeon R9 380 Gaming 4G

Placa video MSI Radeon R9 380 Gaming 4G din acest review este încă un exemplu cum un GPU şi o arhitectură bună reuşeşc să rămână pe piaţă vreme îndelungată. Adaugă mici refresh-uri de la AMD plus o implementare excelentă a celor de la MSI şi ai reţeta către ceva interesant, nu neapărat nou, nu neapărat prăfuit...

Citește mai departe...

Citește mai departe:Review ASUS Radeon R9 380X Strix Gaming

După o serie de întârzieri cauzate de mici probleme interne, iată că avem astăzi ocazia să vă oferim un review al plăcii video ASUS Radeon R9 380X Strix Gaming. Lansată la sfârşitul lunii noiembrie 2015, implementarea de faţă utilizează ultima iteraţie a nucleelor grafice AMD Tonga, vechi şi buni prieteni ai multora, ajunşi acum la maturitate cu toate forţele descătuşate.

Citește mai departe...