Placi video

Citește mai departe...

Inca un review si de aceasta data ne indreptam atentia catre MSI Gaming X GTX 1070. GTX 1070 a fost lansata acum cateva luni, dar in continuare preturile nu au scazut. GTX 1070 ofera aceeasi arhitectura Pascal prezenta pe GTX 1080, iar personal o consider o varianta mult mai echilibrata pentru un viitor sistem de gaming pe rezolutie 2k sau full HD.

GTX 1070 succede GTX 970 care a fost o placa video cu un succes foarte mare fiind una dintre cele mai vandute placi video de catre Nvidia. Placa video nu vine cu memorii GDDR5X, dar nu va reprezenta o problema majora din acest punct de vedere.

Despre implementarile MSI pe placi video am discutat in review-urile precedente, astfel ca nu mai este nevoie de o introducere din acest punct devedere. Seria Gaming X este foarte buna, iar racirea Twin Frozr este una dintre cele mai bune raciri pe aer.

Ambalaj/Accesorii

Acelasi ambalaj cu care ne-am obisnuit de la MSI, iar daca nu esti atent ai putea sa il confuzi chiar cu o cutie de la GTX 1080 Ti. Inauntru gasim manualul de utilizare, un CD cu drivere si placa video intr-o punga electrostatica.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Inspectie vizuala

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Placa video pastreaza tema de culoare deja consacrata de la MSI. In ceea ce priveste marimea, placa video este de tip dual slot si are o implementare asemenatoare cu cea gasita pe RX 580.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Sistemul de racire este Twin Frozr VI si ofera in continuare 6 heatpipe-uri alaturi de o baza de cupru nichelat. VRM-ul este compus din 10 faze de alimentare (8+2 mai exact, 2 fiind folosite de catre RAM).

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Placa video are 279 mm si 140 mm latime fiind ceva mai mare decat implementarea de referinta de la NVIDIA. La exterior placa video are acelasi backplate cu care ne-am obisnuit care are scopul de a rigidiza placa video.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Alimentarea este realizata de 1 port 8 Pin si 1 port 6 Pin asigurand in total un consum de pana la 300W (fapt pentru care exista posibilitatea de a face OC acestei placi video).

Citește mai departe...

Racirea cooler-ului este realizata de doua ventilatoare de 100mm, dar care se aprind abia cand temperatura placii video trece de 60 grade Celsius. Placa video cantareste aproximativ 1100g.

In ceea ce priveste conectica, avem de a face cu un port DVI, un HDMI si 3 DisplayPort 1.4. In continuare, placa video vine cu sistemul de LED-uri de la MSI si logo-ul iluminat de pe seria Gaming X.

Citește mai departe...

Platforma de test/Metodologie

 • CPU: AMD Ryzen 1600
 • Placa de baza: MSI X370 Pro Gaming
 • RAM: 2X8 GB RAM DDR4 3200 Mhz
 • Cooler: Stock
 • Sursa: Silverstone ST60FB
 • OS: Windows 10 64 bit
 • Driver: NIVIDIA 385.42
 • Rezolutie: 3840x2160 & 2560x1440 pixels

Software:

 • 3Dmark Firestrike/Firestrike Extreme/Sky Diver
 • GPU-Z
 • AIDA64 Engineer
 • GTA V
 • Hitman 2016
 • The Witcher 3
 • Doom 2016
 • Ashes of Singularity

Temperatura ambientala a fost de aproximativ 23-24 grade Celsius, iar testele au fost realizate in regim open bench. Rezolutiile folosite au fost 2560x1440 (1440p) si 3840x2160 (2160p). Am decis sa fac o comparatie cu RX Vega 56, placa video care reprezinta competitia AMD in aceasta gama de pret.

 

Rezultate teste - sintetice

3Dmark

MSI Gaming X GTX 1070 obtine un scor usor mai bun decat cel obtinut cu RX Vega 56, dar diferenta este foarte mica, astfel ca se poate afirma faptul ca GTX 1070 si RX Vega 56 se afla la acelasi nivel in ceea ce priveste un test sintetic.

Citește mai departe...

In Fire Strike Extreme, Vega 56 castiga teren si obtine un scor simtitor mai bun. In Fire Strika Ultra, diferenta dintre cele doua placi video continua cu RX Vega 56 fiind usor peste GTX 1070 in testul Graphics, si la o diferenta minora in Physics.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Rezultate teste practice – gaming

GTA V

Un joc deja consacrat si prezent in toate review-urile placilor video, dar si pe diferite sisteme de gaming. Diferentele pe rezolutie 2160p au fost foarte mici, jocul fiind limitat la 30 FPS in-game din cauza ratei de refresh rate. V-Sync a fost Off.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Pe rezolutie 1440p se pot vedea unele diferente intre GTX 1070 si RX Vega 56, unde GTX 1070 scoate un rezultat ceva mai bun. Per total ambele placi video ofera o experienta asemanatoare in acest joc.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

 

Witcher 3

Lansat in 2015 pe PC, The Witcher 3 a adus o grafica impresionanta si este unul dintre cele mai solicitante jocuri in continuare. Bazat pe engine-ul REDengine 3, jocul prezinta o lume open world si o poveste care va fi decisa de catre jucator cu un storyline destul de complex. Din pacate jocul nu are un benchmark tool, astfel ca am incercat sa reproduc un cadru, mai exact introducerea din joc ca in review-urile precedente.

Pe rezolutie 2160p, dar si pe 1440p cele doua placi video obtin rezultate aproape identice.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Hitman 2016

Seria Hitman a revenit anul trecut cu un nou joc Hitman, iar grafica a evoluat in continuare. Jocul ocupa foarte mult (aproximativ 62 GB) si este bazat pe engine-ul Glaciar proprietar seriei Hitman.

Inregistrarile din graficul cu average FPS sunt inregistrate de catre benchmark, nu de Fraps, astfel ca acele fluctuatii sunt normale deoarece programul respectiv a inregistrat perioade mult mai scurte in care frame-urile ar fi putut avea o valoare mai mica.

Linia generala arata un framerate constant pentru ambele placi video, dar tind sa ofer ceva mai multa credibilitate pentru GTX 1070 care ofera fluctuatii mai mici pe rezolutie 1440p.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Ashes of The Singularity

Folosind benchmark-ul built-in al acestui joc am testat jocul 2 tipuri de setari, High si Extreme pe cele doua rezolutii din acest review, adica 2160p ( 4k ) si 1440p ( 2k ). Comparatia a fost realizata in continuare pe API-ul DX11. Overall pe acest API, GTX 1070 castiga, din pacate am primit crash de fiecare data cand am incercat sa testez pe DX12 cu acest driver video.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Doom

In continuare, Doom este unul dintre cele mai bine optimizate jocuri si tin sa mentionez din nou in acest review acest fapt. Doom a fost rulat folosind API-ul Vulcan, iar setarile sunt pe 8x TSAA in continuare.

Diferentele dintre cele doua placi video RX Vega 56 si GTX 1070 sunt minore si tind sa cred ca o implementare custom de la RX Vega 56 va aduce performante mult mai bune acestui procesor grafic.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Temperatura

Racirea placii video se dovedeste a fi in continuare foarte buna, iar temperatura nu a depasit 75 grade Celsius. In jocuri temperatura va fi chiar mai mica decat acestea, deci MSI ofera o marja destul de mare pentru a putea face OC acestei placi video.

Citește mai departe...

Mining

Performanta in mining cu GTX 1070 este rezonabila, nu ofera un hashrate la fel de bun ca RX Vega 56 sau RX Vega 64, dar daca se doreste un sistem de acest fel nu este o placa video de lepadat. Daca in trecut Nvidia nu oferea niciun fel de competitie, acum se dovedeste contrariul, iar GTX 1070 este o varianta de luat in seama.

Citește mai departe...

Concluzii

MSI ofera aceeasi implementare gasita pe GTX 1080 pe aceasta placa video si nu pot sa spun decat ca ma incanta o astfel de implementare. Nvidia ofera un procesor grafic puternic, iar MSI o platforma cu un VRM solid cu 8+2 faze de alimentare, o racire cu 6 heatpipe-uri mari si doua ventilatoare silentioase de 100 mm. Per total consider aceasta placa video cea mai buna varianta pentru un sistem high-end de gaming. 

Iluminarea placii video este interesanta si reprezinta un element care aduce un plus la design-ul acesteia.

Costul acestei placi video? Aproximativ 2500-2600 lei. Nu este tocmai un pret mic in contextul in care se gasesc implementari decente la aproximativ 2200-2300 lei, dar aceasta placa video se adreseaza unei categorii de useri care vor putin mai mult de la o astfel de placa video pe langa design, adica platforma si etajul de alimentare folosit.

Citește mai departe...

Inca un review la un produs MSI, iar de aceasta data ne orientam catre varful de gama consumer de la NVIDIA si anume GTX 1080 Ti cu implementarea de la MSI Twin Frozr. GTX 1080 Ti este cea mai puternica placa video pentru gaming in acest moment, iar MSI aduce acest procesor grafic Pascal cu frecvente usor marite.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Continuam discutia despre arhitectura Vega, mai exact cu placa video AMD RX Vega 56. Vega 56 este o placa video care ofera acelasi procesor grafic ca cel gasit pe RX Vega 64, dar cu anumite shadere taiate si cu frecvente ceva mai mici. Totusi vorbim de aceeasi cantitate de memorie video si de un TDP simtitor mai mic (210 W vs 295 W).

Citește mai departe...

 
Citește mai departe...
 

Noua arhitectura de la AMD, Vega. Am mai mentionat aceasta arhitectura cand am discutat in articolul despre lansarea RX 580 si RX 570 care au reprezentat doar o imbunatatire usoara a frecventeleor de pe RX 480 si RX 470. De aceasta AMD vine cu o arhitectura complet noua care se doreste sa concureze cu placile video high-end de la NVIDIA, mai exact cu GTX 1080.

Citește mai departe...

Citește mai departe...
 

In acest review ne indreptam atentia catre o noua placa video si anume MSI GAMING X GTX 1050 pe arhitectura Pascal pe 14 nm. Implementarea MSI vine cu o racire aproape identica cu cea gasita pe GTX 1050Ti, dar totusi vorbim de o placa video inferioara cu un procesor grafic mai slab si o cantitate de memorie video mai mica (2 GB VRAM mai exact), desi vorbim de un TDP oficial de 75W.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Continuam seria de review-uri de la MSI cu o placa video MSI Gaming X GTX 1050Ti. GTX 1050Ti si GTX 1050 reprezinta competitorii pe piata middle-end din partea NVIDIA. Rivalul cel mai apropiat pentru GTX 1050Ti este RX 470 4 GB VRAM de la AMD.

In acest segment de piata raportul performanta/pret dicteaza alegerea unui cumparator, astfel ca in acest review ne vom orienta atentia catre performanta oferita de GTX 1050Ti in raport cu RX 470 4 GB VRAM care vine cu un TDP mai mare si un pret mai mare.

GTX1050Ti vine cu arhitectura Pascal pe 14nm de la NVIDIA, arhitectura gasita pe toata seria GTX 10xx. GTX 1050Ti vine cu 4 GB VRAM GDDR5, un bus de memorie pe 128 bit. De asemenea, numarul de shadere este de 768.  Placa video are nevoie deo  alimentare 6 Pin PCI-E, desi TDP-ul este de 75W in comparatie cu TDP-ul gasit pe RX 470 care este de 120W.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Urmatorul review ne aduce tot o placa video de la MSI, mai exact Gaming X RX 570. In review-ul precedent am discutat tot despre o implementare de la MSI, dar pentru procesorul grafic pentru RX 580. Vorbind despre aceeasi implementare TwinFrozr VI, diferentele nu vor fi atat de mari, astfel ca voi scurta review-ul acesta in ceea ce priveste o parte din discutia despre Polaris si despre MSI.

Citește mai departe...

MSI RX 580

Citește mai departe...

In acest review continuam seria review-urilor MSI si testam doua placi video din seria RX5xx de la AMD, mai exact RX 580 8 GB VRAM si RX 570 4 GB VRAM. Intr-un articol precedent am mai discutat despre noua serie de placi video la AMD si despre faptul ca AMD a decis sa pastreze aceeasi arhitectura Polaris pe 14 nm fara sa ofere in continuare un varf de gama cum s-a intamplat pe seria R3xx. RX580 ramane varful de gama pentru placile video AMD, iar in acest context implementarea MSI TwinFrozr este una dintre cele mai bune pe piata oferind frecvente destul de mari chiar si in mod stock.

Racirea TwinFrozr a ajuns la generatia VI, iar RX 580, respectiv RX 570 vine cu aceasta implementare TwinFrozr VI.

In contextul actual, AMD nu ofera competitie placilor video NVIDIA pe segmentul high-end, RX 580 putand concura doar cu GTX 1060 6 GB VRAM care din pacate este destul departe chiar si de GTX 1070 fara sa aducem in discutie placi video ca GTX 1080Ti sau Titan Xp.

Despre MSI am vorbit in numeroase review-uri precedente, mai ales in cazul placilor video. Implementarea Gaming X a fost una dintre cele mai bune implementari pe RX 480. Procesorul grafic de pe RX 480 a fost destul de problematic in ceea ce priveste consumul de energie si TDP-ul, iar unii producatori au adus raciri ineficiente care nu faceau contact cum ar trebui cu IHS-ul procesorului grafic si aici ma refer la Gigabyte. MSI a adus probabil cea mai buna implementare la acel moment pentru aceasta placa video, dar vom vedea in acest review daca implementarea ramane la fel de buna.

Citește mai departe...

Citește mai departe:ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 Review

Ne continuăm expediţia prin arhitectura NVIDIA Pascal şi "întâmplarea" ne-a scos în faţă pregătită pentru review, placa grafică ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 - model din portofoliul ASUS cu care compania taiwaneză se mândreşte "foarte tare". Probabil că mândria lor este justificată dar la fel de bine poate servi drept exemplu spre conştientizarea competiţiei crunte din piaţa PC hardware, o piaţă care-şi caută de ceva vreme viitorul roz.

Citește mai departe...

Citește mai departe:MSI GTX 1080 GamingX 8GB Review

Revenim după o perioadă de inactivitate şi avem plăcerea să vă oferim un review la placa grafică MSI GTX 1080 GamingX 8GB - un model aparte, pentru pretenţioşi din portofoliul MSI. Arhitectura NVIDIA Pascal a arătat deja că deţine coroana performanţei (dar şi a preţurilor), MSI venind cu implicarea personală ce are ca scop îmbunătăţirea a ceva ce deja este foarte bun.

Citește mai departe...