Procesoare

Citește mai departe...

Ne reintoarcem la AMD, iar de aceasta data testam noul procesor din seria Ryzen 3 si anume AMD 1200. Pana acum din lineup-ul Ryzen am testat AMD 1800x, 1700x, 1600, 1400, iar in acest review urmeaza sa vedem cum se comporta mezinul familiei acestei serii.

AMD 1200 vine cu aceeasi arhitectura Ryzen pe 14 nm cu o frecventa de baza de 3.1 Ghz si turbo de 3.4 Ghz. TDP-ul procesorului este de 65W, acelasi TDP pe care il gasim si pe procesoarele din seria Ryzen 5, respectiv (inclusiv AMD 1600 si AMD 1400). Practic in acest caz discutam de acelasi procesor AMD 1400 cu aceeasi cantitate de Cache, dar fara thread-urile suplimentare (obtinute prin SMT).

AMD 1200 vine ca alternativa la seria i3 de la Intel, si anume la i3 7100.

Specificatii/Platforma de test

Daca pana acum puteam afirma faptul ca TDP-ul era foarte scazut pentru un procesor din seria respectiva, nu o mai pot face pentru cazul acestuia procesor deoarece AMD 1200 nu are un TDP mic pentru gama de pret si specificatiile cu care vine. Discutam de un procesor care are acelasi TDP cu unul high-end, adica AMD 1700.

Citește mai departe...

Ryzen 1200 este un procesor low-end spre middle-end, iar procesorul poate fi integrat intr-o configuratie de gaming din aceasta categorie de pret alaturi de o placa video cum este GTX 1050 Ti sau RX 570.

Platforma de test:

 • Placa de baza: MSI X370 GAMING Pro

 • Procesor: AMD Ryzen 5 1200

 • RAM: 2x8 GB DDR4 Geil EVO X

 • Cooler: AMD Stock

 • Sursa: Silverstone 600W ST60F

 • Open bench

Software folosit:

 • AIDA64 Engineer

 • Cinebench R15

 • Cinebench 11.5

 • CPU Queen

 • CPU PhotoWorxx

 • CPUZlib

 • Frybench

 • Corona 1.3 Benchmark

 • Nuclearus Multicore

 • CPU-Z Benchmark

 • GTA V Benchmark

 • Hitman 2016 Benchmark

Cinenbench R15

Incepem seria testelor sintetice cu testul cu care ne-am obisnuit pana acum, si anume Cinebench R15. Cum am mai spus si in review-urile precedente, Cinebench R15 foloseste engine-ul de la Cinema 4D despre care am mai discutat si in review-urile precedente. Acesta este un program de render si modelare 3D folosit frecvent in productii cinematografice.

AMD 1200 are un scor mai mare decat un procesor high-end din generatia Bulldozer de la AMD. Scorul nu pot spune ca este unul foarte bun, dar discutam de un procesor cu un pret aproximativ de 500 lei.

Citește mai departe...

Cinebench 11.5

Cinebench 11.5 este o versiune mai veche de Cinebench R15. Diferentele raman cu aproximativ aceleasi proportii, iar AMD 1200 scaleaza cu numarul de fire de executie in aceste programe cum m-am asteptat.

Citește mai departe...

FryBench

AMD 1200 scoate un timp foarte mare de render, sincer nu m-as fi asteptat la un timp atat de mare. Daca in cazul lui AMD 1400 am putut spune ca nu il recomand pentru un workstation, in cazul unui AMD 1200 nu am nicio indoiala, nu este un procesor care sa aiba aceasta destiantie.

De asemenea, timpul este citit ca fiind 9 minute si 10 s, iar un timp mai scurt, inseamna ca procesorul poate randa mai rapid.

Citește mai departe...

Corona Benchmark

Corona Benchmark vine ca o metoda de promovare pentru engine-ul Corona. Este un benchmark fotorealist, adica nu foloseste aceleasi elemente ca in cazul unui program de moledare 3D.

Citește mai departe...

AIDA 64 Benchmark

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Rezultate teste - Gaming

Desi pana acum nu am inclus rezultate din gaming, in acest review am decis sa includ o comparatie intre AMD 1600 si AMD 1200 folosind o placa video GTX 1050.

3DMark

Citește mai departe...

GTA V

In GTA V vedem diferente minore intre cele doua procesoare, iar cu placa video GTX 1050 pe o rezolutie full HD avem parte de o experienta fluida in benchmark, dar si in game. 

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Hitman 2016

Diferentele sunt destul de mici in ceea ce priveste framerate-ul average al celor doua procesoare, astfel ca AMD 1200 ofera in Hitman performante asemanatoare cu un procesor cu 12 fire de executie.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Temperaturi

Nicio surpriza din acest punct de vedere avand in vedere ca discutam de acelasi TDP gasit si pe procesoarele testate anterior.  Temperatura nu a trecut de 60 ruland Intel Burn Test.

Citește mai departe...

Concluzii

Sfarsitul inca unui review, iar de aceasta data pot spune ca AMD 1200 reuseste sa ofere o alternativa mai buna decat un i3 prin prisma faptului ca discutam de un procesor cu 4 nuclee. AMD 1200 nu este un procesor foarte puternic, dar nici nu are acest scop. Mi-as fi dorit sa vad un TDP de sub 55 W pentru un astfel de procesor, dar in continuare arhitectura ofera temperaturi care pot fi gestionate fara probleme de catre cooler-ul stock care vine in pachet. 

In continuare recomand acest procesor alaturi de o placa video cum este GTX 1050, GTX 1050 Ti sau alternativele AMD si anume RX 560 si RX 570. Desi procesorul ar putea face fata fara sa existe un bottleneck major si alaturi de o placa video ca RX 580 nu recomand sa existe o discrepanta atat de mare intre cele doua. 

Pentru un workstation, nu pot recomanda acest procesor. Este sesizabil mai slab, atat din cauza numarului de fire de executie, cat si din cauza cantitatii de memorie pe Cache. Pentru un PC care are ca destinatie CAD 2D sau aplicatii ceva mai light este o alegere buna as putea spune, dar pentru CAD 3D, 3DMax, Cinema4D sau orice fel de editare video full HD/4K procesorul se va dovedi foarte slab.

Imi place in continuare sa vad ca AMD ofera si solutii in aceasta gama de pret si nu a uitat ca trebuie sa ofere concurenta si din acest punct de vedere.

 

AMD Ryzen 5 1400

Citește mai departe...

Continuam seria de review-uri la Ryzen cu mezinul familiei, si anume Ryzen 5 1400. Acest procesor este in momentul de fata cel mai ieftin procesor pe arhitectura Ryzen avand un pret de aproximativ 850 lei. In aceasta gama de pret il pune in competitie cu seria i3 de la Intel, dar si cu procesoarele i5 non-K. In ceea ce priveste specificatiile, Ryzen 5 1400 vine cu 4 nuclee si 8 fire de executie si o frecventa de 3.2 Ghz stock si 3.4 Ghz turbo. TDP-ul ramane in continuare la 65 W, desi mi-as fi dorit sa vad un TDP ceva mai scazut deoarece aceeasi valoare o gasim si pe Ryzen 5 1600.

Daca ar fi sa judecam procesorul doar prin prisma specificatiilor, acesta ofera o alternativa buna la un i5 Kaby Lake non K, avand mai multe fire de executie. Daca procesorul se va dovedi bun in aceasta gama de pret vom vedea in acest review.

 

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Review Ryzen 5 1600

In acest review ne reintoarcem atentia catre AMD, mai exact catre seria Ryzen 5 de procesoare. Aceasta gama middle-end este probabil cea mai interesanta pentru un viitor cumparator, iar procesorul despre care vom discuta in acest review este Ryzen 5 1600. Acesta vine cu 6 nuclee si 12 fire de executie si aceeasi arhitectura Ryzen pe 14 nm. In aceasta categorie de produse, pretul probabil este cel mai mare important aspect, iar Ryzen 5 1600 are un pret aproximativ de 1100 lei. Astfel incat AMD Ryzen 5 1600 va concura cu un i5 Kaby Lake, dar vom vedea in acest review daca performantele acestuia sunt comparabile cu acesta sau chiar este superior. Personal ma astept la o performanta apropiata de i7, poate chiar usor superior in aplicatiile optimizate pentru mai multe nuclee.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Ne reintoarcem cu urmatorul procesor din seria Ryzen si anume AMD 1700X, de data aceasta cu o perspectiva deja formata in ceea ce priveste Ryzen. O data cu primele leak-uri AMD cu aceasta arhitectura, am avut speranta ca va exista o competitie si pentru segmentul high-end. 1800x a ajuns pe platforma de teste, iar sperantele mi-au fost confirmate, AMD 1800X reprezinta un varf de gama la un pret mult mai mic decat i7 6900k si cu performante cel putin comparabile

Citește mai departe...

 
Citește mai departe...
 
În această ultima parte a review-ului la AMD 1800x ne orientăm atenţia către performanţele sale în overclock, adică ce frecvențe poate obţine acest procesor folosind un cooler pe aer de la Noctua și anume Noctua NH-U12S.
 
Performanţele în OC, probabil aţi citit despre recordurile pe platforme consumer realizate cu AMD 1800x tactat la peste 5 Ghz şi răcit cu azot sau alte soluţii extreme. Pe răcirea convenţională pe aer sau cooler-ele pe apă AIO, performanţele în OC nu sunt extraordinare. Procesorul are un TDP destul de mic, dar numărul de tranzistori incluşi într-un spaţiu relativ mic (195 mm2 comparat cu 243 mm2 la Intel i7 6900k şi seria Broadwell-E).

Citește mai departe:AMD Ryzen 1800x Review

AMD Ryzen este aici și deschide petrecerea! De la eșecul arhitecturii Bulldozer, la o ușoară îmbunătățire în ceea ce privește arhitectura Vishera, AMD nu a oferit în ultimii ani o alternativă în ceea ce privește segmentul high-end și nici chiar middle-end.

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD A10-7870K Godavari APU Review

Vom analiza în acest review un AMD A10-7870K Godavari Kaveri Refresh APU, cel mai puternic APU AMD lansat în acest an şi aproape cu certitudine, o ultimă apariţie dedicată sectorului entry-level / mainstream până anul viitor când poate-poate, vom avea ocazia să vedem la lucru noile AMD Zen cu o arhitectură nouă.

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD A8-7650K Review

A8-7650K este o nouă apariţie din seria Kaveri pentru APU-urile AMD, modelul fiind unul destinat utilizatorilor cu bugete mici dar pretenţii ceva mai ridicate. Oferind 10 nuclee de procesare, 4 pentru CPU (arhitectura Steamroller) şi 6 pentru GPU (arhitectura GCN), noul AMD APU promite o experienţă office / multimedia fluidă.

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD FX-8320E Review

Doamnelor şi domnilor, noul şi inovatorul... ce? Am greşit foile?! Aaaa da, aici erau... Dragii moşului, demult, tare demult, pe o platformă veche trăia Roş Împărat cu ai săi nouă flăcăi, toţi unu şi unu. Şapte erau mândri tare că aveau TDP mare, dar cei doi fraţi tineri cu TDP mai mic le-au pus gând rău. Povestea de astăzi vă arată peripeţiile lui FX-8320E, un "copilandru" de procesor, cel mai mic din familia AMD FX 8-cores CPU Vishera/Piledriver.

Citește mai departe...

Citește mai departe:Intel Core i7-5960X Review

Orice fan Intel a aşteptat cu sufletul la gură primul procesor desktop cu opt nuclee. Nu acum, ci în 2009, 2011 şi în 2013. N-a fost să fie cu Gulftown, n-a fost să fie cu Sandy Bridge-E şi n-a fost să fie nici cu Ivy Bridge-E. Motivele pentru care a durat atât de mult sunt lesne de înţeles, lipsa concurenţei permiţându-i companiei să ofere performanţă cu pipeta. Ei bine, probabil ca urmare a criticilor venite din acest motiv, anul 2014 ne aduce primul procesor marca Intel, pentru desktop, cu opt nuclee...toate opt, Intel Core i7-5960X ajungând într-un final şi la PCMHZ pentru un review.

Citește mai departe...