Procesoare

AMD Ryzen 5 1400

Citește mai departe...

Continuam seria de review-uri la Ryzen cu mezinul familiei, si anume Ryzen 5 1400. Acest procesor este in momentul de fata cel mai ieftin procesor pe arhitectura Ryzen avand un pret de aproximativ 850 lei. In aceasta gama de pret il pune in competitie cu seria i3 de la Intel, dar si cu procesoarele i5 non-K. In ceea ce priveste specificatiile, Ryzen 5 1400 vine cu 4 nuclee si 8 fire de executie si o frecventa de 3.2 Ghz stock si 3.4 Ghz turbo. TDP-ul ramane in continuare la 65 W, desi mi-as fi dorit sa vad un TDP ceva mai scazut deoarece aceeasi valoare o gasim si pe Ryzen 5 1600.

Daca ar fi sa judecam procesorul doar prin prisma specificatiilor, acesta ofera o alternativa buna la un i5 Kaby Lake non K, avand mai multe fire de executie. Daca procesorul se va dovedi bun in aceasta gama de pret vom vedea in acest review.

Specificatii/Platforma de test

Procesorul vine in continuare cu un TDP destul de scazut, dar cum am mentionat si in review-ul precedent, lipsa placii video integrate reprezinta un factor de luat in seama in acest context. Intel ofera aceasta posibilitatea utilizatorilor de a avea o placa video integrata.

 

Citește mai departe...

 

Ryzen 1400 reprezinta un procesor middle-end, iar in ceea ce priveste specificatiile, acesta reuseste sa ofere o premisa buna. Testele au fost rulate de mai multe ori pentru un rezultat uniform, iar temperatura ambientala a fost de aproximativ 21-22 grade Celsius.

Platforma de test:

 • Placa de baza: ASUS B350-Plus
 • Procesor: AMD Ryzen 5 1400
 • RAM: 2x8 GB DDR4 Geil EVO X
 • Cooler: AMD Stock
 • Sursa: Silverstone 600W ST60F
 • Open bench

Software folosit:

 • AIDA64 Engineer
 • Cinebench R15
 • Cinebench 11.5
 • AIDA64 Memory benchmark
 • AIDA64 Memory Read
 • CPU Queen
 • CPU PhotoWorxx
 • CPUZlib
 • Frybench
 • Corona 1.3 Benchmark
 • Nuclearus Multicore
 • CPU-Z Benchmark

Cinebench R15

Citește mai departe...

Cinebench R15, testul prezent in toate review-urile procesoarelor. Dupa cum am mai spus si in review-urile precedente, Cinebench R15 foloseste engine-ul de la Cinema 4D despre care am mai discutat si in review-urile precedente. Acesta este un program de render si modelare 3D folosit frecvent in productii cinematografice. Ryzen 1400 reuseste sa ofere performante decente si se aproprie ca performante de i7 3770 (o generatie mai veche de i7 din seria Ivy Bridge), si este la aproximativ acelasi nivel cu un i5 Kaby Lake.

 

Cinebench R11.5

Citește mai departe...

In versiunea mai veche de Cinebench R15, si anume R11.5, Ryzen 5 1400 pastreaza aceleasi diferente fata de seria Ryzen 7, dar si fata de 1600. Este o performanta liniara, iar scorul de 6.99 este destul de bun in contextul unui procesor cu arhitectura Ryzen.

 

FryRender

Citește mai departe...

Probabil locul in care am sesizat cea mai mare diferenta este in FryBench. Procesorul a scos un timp de 6:31 minute.  Este un timp aproape dublu fata de 1600, iar acest aspect dovedeste faptul ca in acest caz nu discutam despre un procesor pentru render sau pentru workstation, ci de un procesor orientat catre piata de gaming, middle-end.

Frybench este bazat pe engine-ul FryRender.

 

Corona Benchmark

Corona Benchmark vine ca o metoda de promovare pentru engine-ul Corona. Este un benchmark fotorealist, adica nu foloseste aceleasi elemente ca in cazul unui program de moledare 3D. 

Citește mai departe...

Nuclearus Multicore

Citește mai departe...

 

Ryzen 5 1400 are performante decente, nu sunt atat de apropiate de 1600 pe cat mi-as fi dorit, dar nu ma pot condamna un procesor in acest price range.

Nuclearus Multicore este un benchmark destul de interesant pe care am decis sa il includ in seria de review-uri la Ryzen. LU (adica viteza aritmetica) este testata in cativa algoritmi recursivi cum ar fi sirul lui Fibonaci, quick sort pe 256 kb, multiplicare de matrice, brute force si asa mai departe.

Viteza FPU este data de calculul unor factoriale, de numere prime si de zecimalele lui Pi.

 

CPU-Z Benchmark

Citește mai departe...

Single core, benchmark-ul de la CPU-Z nu prezinta diferente majore intre 1600 si 1400, dar cand ne uitam la multi-thread putem vedea diferentele majore intre cele doua procesoare.

AIDA 64 Benchmark

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Temperaturi

TDP-ul ramane in continuare la 65 W, iar racirea de care are nevoie nu trebuie sa fie voluminoasa. Chiar si cu un cooler stock, temperatura se va incadra intr-un interval de 70-72 de grade Celsius avand temperatura ambientala de 21-22 grade Celsius.

Citește mai departe...

Concluzii

Inca un sfarsit de review, si ar trebui sa vin cu unele concluzii in acest procesor. Ryzen 5 1400 in acelasi price range cu un i3 7350K sau i3 7320 si putin mai ieftin decat un i5 Kaby Lake non-K. Singurul dezavantaj major pe care procesorul il are este lipsa placii video integrate, in rest discutam de un procesor care este chiar usor superior unui i5 non-K care costa aproximativ 800 lei.

Acest procesor se adreseaza unei game de utilizatori care doresc un procesor middle-end pentru un sistem de gaming. Ryzen 5 1400 va face o pereche buna alaturi de o placa video ca RX 580 sau RX 570, dar si cu alternativele de la NVIDIA si anume GTX 1060 6 GB VRAM sau chiar GTX 1070 in cazul in care se doreste sa se investeasca un buget cat mai mare in placa video.

Posibilitatea de a face OC fara a fi conditionat de un multiplicator (cum avem de a face la Intel pe seria K si non-K) reprezinta un avantaj major. Alaturi de TDP-ul destul de mic acest procesor va oferi o platforma foarte buna pentru un viitor sistem.

In ceea ce priveste performantele brute pe un workstation, consider ca procesorul nu este o varianta la fel de buna ca un Ryzen 1600, diferentele de performanta fiind destul de mari, iar diferenta de pret nu va fi atat de mare.

Citește mai departe...

Review Ryzen 5 1600

In acest review ne reintoarcem atentia catre AMD, mai exact catre seria Ryzen 5 de procesoare. Aceasta gama middle-end este probabil cea mai interesanta pentru un viitor cumparator, iar procesorul despre care vom discuta in acest review este Ryzen 5 1600. Acesta vine cu 6 nuclee si 12 fire de executie si aceeasi arhitectura Ryzen pe 14 nm. In aceasta categorie de produse, pretul probabil este cel mai mare important aspect, iar Ryzen 5 1600 are un pret aproximativ de 1100 lei. Astfel incat AMD Ryzen 5 1600 va concura cu un i5 Kaby Lake, dar vom vedea in acest review daca performantele acestuia sunt comparabile cu acesta sau chiar este superior. Personal ma astept la o performanta apropiata de i7, poate chiar usor superior in aplicatiile optimizate pentru mai multe nuclee.

Citește mai departe...

Citește mai departe...

Ne reintoarcem cu urmatorul procesor din seria Ryzen si anume AMD 1700X, de data aceasta cu o perspectiva deja formata in ceea ce priveste Ryzen. O data cu primele leak-uri AMD cu aceasta arhitectura, am avut speranta ca va exista o competitie si pentru segmentul high-end. 1800x a ajuns pe platforma de teste, iar sperantele mi-au fost confirmate, AMD 1800X reprezinta un varf de gama la un pret mult mai mic decat i7 6900k si cu performante cel putin comparabile

Citește mai departe...

 
Citește mai departe...
 
În această ultima parte a review-ului la AMD 1800x ne orientăm atenţia către performanţele sale în overclock, adică ce frecvențe poate obţine acest procesor folosind un cooler pe aer de la Noctua și anume Noctua NH-U12S.
 
Performanţele în OC, probabil aţi citit despre recordurile pe platforme consumer realizate cu AMD 1800x tactat la peste 5 Ghz şi răcit cu azot sau alte soluţii extreme. Pe răcirea convenţională pe aer sau cooler-ele pe apă AIO, performanţele în OC nu sunt extraordinare. Procesorul are un TDP destul de mic, dar numărul de tranzistori incluşi într-un spaţiu relativ mic (195 mm2 comparat cu 243 mm2 la Intel i7 6900k şi seria Broadwell-E).

Citește mai departe:AMD Ryzen 1800x Review

AMD Ryzen este aici și deschide petrecerea! De la eșecul arhitecturii Bulldozer, la o ușoară îmbunătățire în ceea ce privește arhitectura Vishera, AMD nu a oferit în ultimii ani o alternativă în ceea ce privește segmentul high-end și nici chiar middle-end.

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD A10-7870K Godavari APU Review

Vom analiza în acest review un AMD A10-7870K Godavari Kaveri Refresh APU, cel mai puternic APU AMD lansat în acest an şi aproape cu certitudine, o ultimă apariţie dedicată sectorului entry-level / mainstream până anul viitor când poate-poate, vom avea ocazia să vedem la lucru noile AMD Zen cu o arhitectură nouă.

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD A8-7650K Review

A8-7650K este o nouă apariţie din seria Kaveri pentru APU-urile AMD, modelul fiind unul destinat utilizatorilor cu bugete mici dar pretenţii ceva mai ridicate. Oferind 10 nuclee de procesare, 4 pentru CPU (arhitectura Steamroller) şi 6 pentru GPU (arhitectura GCN), noul AMD APU promite o experienţă office / multimedia fluidă.

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD FX-8320E Review

Doamnelor şi domnilor, noul şi inovatorul... ce? Am greşit foile?! Aaaa da, aici erau... Dragii moşului, demult, tare demult, pe o platformă veche trăia Roş Împărat cu ai săi nouă flăcăi, toţi unu şi unu. Şapte erau mândri tare că aveau TDP mare, dar cei doi fraţi tineri cu TDP mai mic le-au pus gând rău. Povestea de astăzi vă arată peripeţiile lui FX-8320E, un "copilandru" de procesor, cel mai mic din familia AMD FX 8-cores CPU Vishera/Piledriver.

Citește mai departe...

Citește mai departe:Intel Core i7-5960X Review

Orice fan Intel a aşteptat cu sufletul la gură primul procesor desktop cu opt nuclee. Nu acum, ci în 2009, 2011 şi în 2013. N-a fost să fie cu Gulftown, n-a fost să fie cu Sandy Bridge-E şi n-a fost să fie nici cu Ivy Bridge-E. Motivele pentru care a durat atât de mult sunt lesne de înţeles, lipsa concurenţei permiţându-i companiei să ofere performanţă cu pipeta. Ei bine, probabil ca urmare a criticilor venite din acest motiv, anul 2014 ne aduce primul procesor marca Intel, pentru desktop, cu opt nuclee...toate opt, Intel Core i7-5960X ajungând într-un final şi la PCMHZ pentru un review.

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD FX-8370E Review

În încercarea de a mai mişca ceva în segmentul mid-range/performance, AMD a adăugat câteva modele noi gamei de modele FX alături de ieftinirea modelelor din topul ofertei. Deşi am fi sperat cu toţii la o arhitectură nouă (Steamroller) şi/sau la un die-shrink, din păcate lucrurile nu stau aşa. Avem de-a face cu modele Vishera (Piledriver) fie cu frecvenţe mai mari, fie cu TDP mai mic. În cazul de faţă, atenţia noastră se va îndrepta asupra unui singur model, şi anume AMD FX-8370E.

Citește mai departe...