Procesoare
 
Citește mai departe...
 
În această ultima parte a review-ului la AMD 1800x ne orientăm atenţia către performanţele sale în overclock, adică ce frecvențe poate obţine acest procesor folosind un cooler pe aer de la Noctua și anume Noctua NH-U12S.
 
Performanţele în OC, probabil aţi citit despre recordurile pe platforme consumer realizate cu AMD 1800x tactat la peste 5 Ghz şi răcit cu azot sau alte soluţii extreme. Pe răcirea convenţională pe aer sau cooler-ele pe apă AIO, performanţele în OC nu sunt extraordinare. Procesorul are un TDP destul de mic, dar numărul de tranzistori incluşi într-un spaţiu relativ mic (195 mm2 comparat cu 243 mm2 la Intel i7 6900k şi seria Broadwell-E).

Platforma de test

·         Placa de baza: Gigabyte GA-AX370-Gaming 5

·         Procesor: AMD 1800x

·         Cooler: Noctua NH-U12s (cu noua prindere AM4-UxS)

·         Placa video: AMD RX480

·         Sursa: Silverstone ST60F-PB Bronze

·         Open bench

Software folosit:

·         AIDA64 Engineer/HW Monitor pentru monitorizare

·         Cinebench R15

·         Prime95 pentru stress test

·         AMD RyzenMaster

 


Rezultate teste

 
Am început încet cu un OC de doar 100 Mhz la toate cele 8 nuclee, iar temperatura maximă nu a depăşit 76 de grade Celsius. Un astfel de OC poate fi obţinut şi cu o mărire foarte mică a tensiunii (sau chiar deloc într-un caz mai fericit dacă chip-ul este ceva mai bun). Tensiunea pentru acest OC a fost de aproximativ 1.27V.
Citește mai departe...
 
După am mers mai departe, am mai mărit cu câteva unităţi tensiunea şi am ajuns la 3.8 Ghz şi am rulat încă o dată Prime95. După câteva minute, am ajuns la concluzia că sistemul era stabil, iar cu temperatura de 79 de grade Celsius am mers mai departe cu un OC ceva mai mare.
Citește mai departe...
 
Următorul prag de 3.9 Ghz a fost ceva mai greu de atins, am mărit tensiunea destul de mult (până la 1.34-1.35V), iar sistemul nu a mai fost stabil atât de uşor. Memoriile au fost lăsate la standardul de 2667 Mhz, iar sistemul am încercat să îl păstrez în aceeaşi parametri. Am obţinut într-un final şi stabilitatea la această frecvenţa. De asemenea, temperatura nu a trecut de 80 grade Celsius.
Citește mai departe...
 
4 Ghz a fost pragul la care m-am oprit pentru că a trebuit să duc procesorul la aproape 1.4 , o tensiune cam mare pentru o răcire pe aer. Temperatura s-a situat undeva la 85 de grade Celsius, iar răcirea pe aer dădea semne că nu mai poate face faţă. Pentru daily-use o astfel de frecvenţa poate fi obţinută cu un cooler ceva mai mare (sau cu 2 ventilatoare) ori cu o răcire pe apă custom (cu o astfel de răcire pe aer tind să cred că ai putea atinge chiar 4.2 Ghz cu temperaturi destul de ok).
 
Citește mai departe...
 
Temperatura ambientală a fost la aproximativ 20-21 grade Celsius pe parcursul testelor.
Procesorul scaleaza bine cu frecvenţa până la un anumit punct, iar acela este 3.9 Ghz, de unde tensiunea trebuie crescută destul de mult pentru a putea avea un sistem stabil. Temperatura scaleaza destul de liniar cu tensiunea, nu există vreo problema din acest punct de vedere, iar diferenţa dintre frecvenţa stock şi cea la 3.9 Ghz este sesizabilă din acest punct de vedere.
Citește mai departe...
 
Rezultatele în Cinebench R15 la 3.9 Ghz, respectiv 4 Ghz.
Citește mai departe...
 
Citește mai departe...
 
Citește mai departe...

AMD Ryzen Master Utility for OC

 
Destul de lung acest nume pentru o aplicaţie, dar cred că este destul de clar despre ce fel de aplicaţie discutăm în acest caz. AMD Ryzen Master vine în ajutorul celor care nu au mai făcut până acum OC şi oferă o interfaţă grafică facilă şi uşor de folosit pentru a modifică frecventele fiecărui nucleu al procesorului şi pentru a modifică tensiunea de alimentare. După ce modificăm aceste setări, trebuie doar să salvăm profilul şi să dăm restart şi nu în ultimul rând să vedem stabilitatea sistemului cu un benchmark.
AMD Ryzen Master are o interfaţă cât se poate de plăcută, cel puţin din punctul meu de vedere, setările sunt foarte uşor de modificat, iar singură problema care poate interveni este la prima rulare a programului când trebuie să rulăm setările HPET din cmd şi cam atât. 
De asemenea, se pot dezactiva modulele pe rând ale procesorului şi poţi rămâne cu doar 2 nuclee care pot atinge frecvente mai mari implicit.
OC-ul a devenit un element opţional în ceea ce priveşte procesoarele, din păcate. Totuşi AMD aduce un procesor care permite să fie atinse frecvente onorabile cu o răcire pe aer bună.
 
Un ultim element pe care aş vrea să îl acopăr în acest ultim articol despre AMD 1800x este delidding. Pentru cei care nu ştiu încă ce este delidding, reprezintă procesul de a înlocui pastă dintre procesorul propriu-zis şi IHS cu ajutorul unei lame. Delidding era un proces destul de periculos pentru procesor şi au existat multe cazuri în care procesorul a fost stricat permanent. AMD 1800x este şi mai greu de realizat delidding deoarece foloseşte un lipici destul de aderent între procesor şi IHS. Pe lângă acest fapt, deja sunt oameni care au realizat un delidding la un procesor AMD din această serie, iar avantajele la temperatura sunt minore, astfel că procesorul foloseşte din fabrică o pastă bună între IHS şi procesor. Această metodă a fost populară începând cu seria Intel Ivy Bridge când Intel a decis să pună o pastă termică foarte proastă între materialul de pe procesor (TIM) şi IHS.
 

Concluzii

O ultima concluzie care ar trebui să fie legată strict de abilităţile procesorului de a-şi mari frecventele. Uşor limitat de o răcire pe aer bună de altfel, dar care şi-a atins deja limitele fizice, am reuşit să obţin frecvente destul de bune. 4 Ghz în daily-use este posibil cu o răcire adecvată, chiar şi 4.1 Ghz. Din păcate nu ştiu dacă sporul de performanţă reprezintă un avantaj suficient de mare pentru posibilă instabilitate a sistemului. Că o amintire a vremurilor în care făceai overclock cu unicul scop de a câştigă câteva frame-uri într-un anumit joc da, dar vorbind strict de performanţă oferită de acest procesor care nu ar limita nici măcar o configuraţie mulţi-GPU de plăci video cum ar fi GTX 1080Ţi, consider că nu merită.
Citește mai departe...
 
Şi nu afirm acest lucru că un reproş faţă de AMD şi 1800x, procesorul chiar oferă performanţe bune în OC, dar numărul de tranzistori înglobat în acest DIE este mult prea mare pentru a putea fi răcit cu o răcire convenţională pe aer la tensiuni foarte mari de peste 1.4 V.
 
Închei trilogia acestor articole pe tema 1800x şi AMD Ryzen cu acelaşi gând, AMD s-a întors.

 

 
 

Citește mai departe:AMD Ryzen 1800x Review

AMD Ryzen este aici și deschide petrecerea! De la eșecul arhitecturii Bulldozer, la o ușoară îmbunătățire în ceea ce privește arhitectura Vishera, AMD nu a oferit în ultimii ani o alternativă în ceea ce privește segmentul high-end și nici chiar middle-end.

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD A10-7870K Godavari APU Review

Vom analiza în acest review un AMD A10-7870K Godavari Kaveri Refresh APU, cel mai puternic APU AMD lansat în acest an şi aproape cu certitudine, o ultimă apariţie dedicată sectorului entry-level / mainstream până anul viitor când poate-poate, vom avea ocazia să vedem la lucru noile AMD Zen cu o arhitectură nouă.

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD A8-7650K Review

A8-7650K este o nouă apariţie din seria Kaveri pentru APU-urile AMD, modelul fiind unul destinat utilizatorilor cu bugete mici dar pretenţii ceva mai ridicate. Oferind 10 nuclee de procesare, 4 pentru CPU (arhitectura Steamroller) şi 6 pentru GPU (arhitectura GCN), noul AMD APU promite o experienţă office / multimedia fluidă.

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD FX-8320E Review

Doamnelor şi domnilor, noul şi inovatorul... ce? Am greşit foile?! Aaaa da, aici erau... Dragii moşului, demult, tare demult, pe o platformă veche trăia Roş Împărat cu ai săi nouă flăcăi, toţi unu şi unu. Şapte erau mândri tare că aveau TDP mare, dar cei doi fraţi tineri cu TDP mai mic le-au pus gând rău. Povestea de astăzi vă arată peripeţiile lui FX-8320E, un "copilandru" de procesor, cel mai mic din familia AMD FX 8-cores CPU Vishera/Piledriver.

Citește mai departe...

Citește mai departe:Intel Core i7-5960X Review

Orice fan Intel a aşteptat cu sufletul la gură primul procesor desktop cu opt nuclee. Nu acum, ci în 2009, 2011 şi în 2013. N-a fost să fie cu Gulftown, n-a fost să fie cu Sandy Bridge-E şi n-a fost să fie nici cu Ivy Bridge-E. Motivele pentru care a durat atât de mult sunt lesne de înţeles, lipsa concurenţei permiţându-i companiei să ofere performanţă cu pipeta. Ei bine, probabil ca urmare a criticilor venite din acest motiv, anul 2014 ne aduce primul procesor marca Intel, pentru desktop, cu opt nuclee...toate opt, Intel Core i7-5960X ajungând într-un final şi la PCMHZ pentru un review.

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD FX-8370E Review

În încercarea de a mai mişca ceva în segmentul mid-range/performance, AMD a adăugat câteva modele noi gamei de modele FX alături de ieftinirea modelelor din topul ofertei. Deşi am fi sperat cu toţii la o arhitectură nouă (Steamroller) şi/sau la un die-shrink, din păcate lucrurile nu stau aşa. Avem de-a face cu modele Vishera (Piledriver) fie cu frecvenţe mai mari, fie cu TDP mai mic. În cazul de faţă, atenţia noastră se va îndrepta asupra unui singur model, şi anume AMD FX-8370E.

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD A10-7800 APU Kaveri Review

A trecut jumătate de an de la apariţia APU-urilor AMD Kaveri iar astăzi (ieri), băieţii au anunţat trei noi modele, A10-7800, exemplar aflat aici la review, A8-7600 şi A6-7400. Ce aduce nou A10-7800, ce păstrează bun de la băiatul mare A10-7850K, cum şi în ce fel nucleele Steamroller şi arhitectura GCN GPU pot satisface cerinţele utilizatorilor în ziua de azi vom afla din acest review.

Citește mai departe...

Citește mai departe:Intel i7-4790k Haswell Refresh Review

A trecut un an de la ultima lansare Intel? Cam atât a trecut de la aceasta şi anume arhitectura Haswell. Anul acesta cei de la Intel ne aduc... Haswell Refresh iar top-of-the-pop, king of the hill, etc etc este modelul Core i7-4790k Devil's Canyon supus azi la câteva "mici cazne".

Citește mai departe...

Citește mai departe:AMD Athlon 5350 Kabini Review

În ultimii ani, AMD a lipsit cu semi-desăvârșire din segmentul HTPC/entry level, întrucât procesoarele bazate pe Bobcat se scremeau inclusiv la readarea conținutului video FullHD. Astfel, compania s-a hotărât să lanseze un produs care să înglobeze tehnologii actuale atât pe partea de procesor, cât și pe partea de grafică. Astfel, produsul va putea fi abordat nu doar de producătorii de notebook-uri cât și de cei de PC-uri entry-level.

Citește mai departe...