Procesoare

AMD Ryzen 1800x Review

AMD Ryzen este aici și deschide petrecerea! De la eșecul arhitecturii Bulldozer, la o ușoară îmbunătățire în ceea ce privește arhitectura Vishera, AMD nu a oferit în ultimii ani o alternativă în ceea ce privește segmentul high-end și nici chiar middle-end.

Primele zvonuri ale arhitecturii Zen de la AMD au venit o dată cu reangajarea inginerului Jim Keller în 2012, un nume extrem de important în istoria AMD, acesta fiind cel care a creat microarhitectura K8 (seria Athlon 64, Turion și Opteron pentru servere). Jim Keller a părăsit compania în 2015, dar proiectul Zen era aproape finalizat. Din 2015 până astăzi, 2 Martie 2017, au circulat numeroase zvonuri în ceea ce privește această arhitectură și dacă AMD va reintra pe piața procesoarelor de desktop cu produse competitive.

La începutul anului acesta, zvonurile au fost concretizate, iar AMD Ryzen va fi a fost lansat oficial pe 2 Martie 2017.

AMD Ryzen 1800x CPU Retail Box

Ce aduce nou această arhitectură?

În primul rând, micșorarea tehnologiei de fabricație, de această dată saltul a fost major de la 32 nm (echivalentul high-end Vishera cu procesoarele FX-8xxx) la 14 nm. Arhitectura AMD Zen este astfel în competiție directă, cel puțin în ceea ce privește tehnologia de fabricație, cu seria Kaby Lake de la Intel.

AMD a promis că va folosi o diodă diferită și anume compusă dintr-un metal-izolator-metal, astfel încât tensiunea de funcționare va fi mai mică. Ca urmare, procesoarele AMD Ryzen vor avea un consum mai redus, deși vor avea cel puțin același număr de nuclee, fire de execuție și aceeași tehnologie de fabricație. Rezultatul real? Ryzen 1800x, vârful de gamă de la AMD și concurentul direct al lui i7 6900k (140W TDP) are un TDP de numai 95W.

AMD Ryzen 1800x - CPU-Z

95W este un rezultat extraordinar pentru un procesor cu 8 nuclee, 16 fire de execuție tactat la 4 Ghz (în Turbo) și 16 MB L3 Cache level.

AMD Ryzen 1800x CPU

Introducerea deja a depășit destul de mult limita pe care o intenționam, astfel încât consider că ar trebui să intrăm în review-ul propriu-zis și mai exact să vedem cum se va descurca procesorul AMD Ryzen 1800x. Am speranțe că începând de astăzi nu va mai exista un monopol asupra acestei piețe.

Platforma AM4

Una dintre cele mai mari schimbări în ceea ce privește acest nou procesor AMD și socket-ul aferent este modernizarea platformei. AM3+ era o platformă învechită, nu avea SATA III nativ, nu avea PCI Express 3.0 nativ, porturi M.2 pentru SSD-uri de generație nouă și o mulțime de neajunsuri din acest punct de vedere.

GIGABYTE AM4

Socket-ul AM4 vine cu toate dotările moderne pe care Intel le oferă, are SATA III nativ, plăcile de bază AMD folosesc memorie DDR4, sunt echipate cu porturi M.2 și au toate dotările necesare pentru o platformă modernă. De asemenea, plăcile de baza vor fi dotate cu USB 3.1 Gen 1 și Gen 2, dar și cu NVMe (Non-volatile memory host controller). Pentru cei care încă nu știu de NVMe, aceasta este o modalitate de stocare atașată direct bus-ului de la PCI Express. Oferă cele mai mici latențe din acest punct de vedere și viteze considerabil mai mari. De asemenea, platformele AM4 pot suține până la 24 lane-uri PCIe 3.

Chipset-urile cu care plăcile de bază socket AM4 vor fi dotate sunt:

 • X370 – varianta entuziast care permite OC și oferă posibilitatea de configurații SLI/Crossfire
 • B350 – spre deosebire de asemănarea de nume cu platforma Intel, chipset-ul B oferă posibilitatea de a face OC, dar nu vine cu posibilitatea de a face o configurație multi-GPU
 • A320 – chipset adresat clasei middle/low-end de unde și denumirea “essential”, nu permite OC și nici să fie montate mai multe plăci video pentru configurații SLI/CFX

Platforma de test/Metodologie

Notă: cu excepția sursei de alimentare, componentele au fost oferite de AMD / AMD România - Mulțumim!

 • Placă de bază: GIGABYTE GA-AX370-GAMING 5
 • Procesor: AMD Ryzen 1800X
 • RAM: CORSAIR LPX 2X8 GB DDR4 3000 Mhz
 • GPU: AMD RX 480 (modelul de referință)
 • Cooler: Noctua NH-U14S
 • Sursa: Silverstone 600W ST60F-PB
 • Open bench

Componente platforma de test AMD Ryzen 1800x

Software folosit:

 • AIDA64 Engineer
 • 3Dmark – Fire Strike Ultra, Fire Strike Extreme, Sky Diver
 • Cinebench R15
 • Cinebench 11.5
 • AIDA64 Memory benchmark
 • AIDA64 Memory Read
 • CPU Queen
 • CPU PhotoWorxx
 • CPUZlib
 • Frybench
 • Corona 1.3 Benchmark
 • Nuclearus Multicore

Rezultate teste

Procesorul este comparabil cu vârful de gamă de la Intel și anume i7 6900k în ceea ce privește performanța per total având însă un preț sensibil mai mic.

3Dmark

Rezultatul comparat cu sisteme cu aceeași placă video (RX 480 8 GB VRAM) dovedește faptul că discutăm de un procesor puternic care este chiar ușor limitat de o astfel de placă video. 3Dmark este un program optimizat multi-threading, astfel încât scenele randate folosesc toate firele de execuție ale procesorului.

AMD Ryzen 1800x - 3DMark Sky Diver

AMD Ryzen 1800x - 3DMark Fire Strike Extreme

AMD Ryzen 1800x - 3DMark Fire Strike Ultra

Cinebench R15/11.5

Am inclus și versiunea precedentă de Cinebench 11.5 deoarece am putut adăuga și alte procesoare în grafice. Programul folosește același engine ca Cinema4D, un program de render și modelare 3D folosit frecvent în producții cinematografice. De asemenea, în aceste teste, AMD Ryzen 1800x este cu destul de mult peste X5650 (procesor Intel Xeon cu 12 nuclee, respectiv 24 fire de execuție).

Comparative Cinebench R15 - AMD Ryzen 1800x

AMD Ryzen 1800x - Cinebench R15

AMD Ryzen 1800x - Cinebench R11.5

Frybench

Frybench este un benchmark concludent pentru o comparație între procesoare deoarece oferă un engine stabil (Fryrender) și un termen de comparație concret - o scenă care folosește intens procesorul.

Nota: mai putin, mai bine

Comparative Fryrender AMD Ryzen 1800x

Corona 1.3 Benchmark

Încă un benchmark care vine ca o metodă de promovare a engine-ului construit de Corona. Este un benchmark fotorealist, adică nu folosește aceleași elemente ca în cazul unui program de modelare 3D.

AMD Ryzen 1800x - Corona 1.3 Benchmark

Comparative Corona 1.3 Benchmark
AIDA64 Benchmarks (quick)

AIDA64 Memory Read: 42010 MB/s

AIDA64 Memory Read

AIDA64 Memory Write: 39990 MB/s

AIDA64 Memory Write

AIDA64 Memory & Cache

AIDA64 CPU ZLib: 683 MB/s

AIDA64 CPU Zlib AMD Ryzen 1800x

AIDA64 CPU PhotoWorxx: 20189 MPixel/s

AIDA64 CPU PhotoWorxx AMD Ryzen 1800x

AIDA64 CPU Queen: 80078

AIDA64 CPU Queen AMD Ryzen 1800x

Nuclearus Multicore benchmark

3210 Mark / ALU 8630 / FPU 10791

Nuclearus multicore benchmark AMD Ryzen 1800x

Per total, aceste teste dovedesc performanța foarte bună a procesorului 1800x în aplicații care folosesc toate firele de execuție. Performanța per core este comparabilă cu cea a unui procesor pe socket 2011-e și ușor sub i7 7700k, dar de notat este faptul că ne interesează performanța brută per total a procesorului. Nu vom folosi niciodată acest procesor în mod single-core, iar cum aplicațiile încep să utilizeze din ce în ce mai multe fire de execuție, cele 16 fire de execuție din Ryzen 1800x sunt bine venite.

Dacă în 2011 discutam de arhitectura Bulldozer ca fiind prematură în contextul aplicațiilor care nu foloseau mai mult de 4 fire de execuție în general (cu unele excepții pentru programele de modelare și render), acum, 6 ani mai târziu putem afirma faptul că 8 și chiar 16 fire de execuție pot fi (sunt) utilizate fără probleme în mai multe aplicații.

Temperaturi

Probabil cea mai controversată categorie din acest punct de vedere, temperatura în idle era destul de mare, aprox. 60 grade Celsius. În full load rulând Prime95 în schimb procesorul nu a trecut de 76 grade Celsius după un timp destul de lung de rulare (peste 10 minute).

Prime95 AMD Ryzen 1800x

TDP-ul procesorului AMD Ryzen 1800x este de doar 95W, dar numărul de tranzistori integrați aduce un spațiu mai mic care poate fi răcit, astfel încât este nevoie de un cooler performant care să poată disipa cât mai bine căldura.

Overclocking

Timpul extrem de scurt avut la dispoziție nu mi-au permis o abordare decentă a potențialului de OC pentru Ryzen 1800x. Revenim în curând cu un articol dedicat OC, consum și temperaturi.

Concluzii

Termin review-ul inițial la AMD Ryzen și la procesorul 1800x târziu în noapte și cu gândul că există (în sfârșit) competiție pe această piață de procesoare.

Este AMD Ryzen 1800x un procesor foarte ieftin având în vedere performanțele oferite?

Nu aș putea spune că este foarte ieftin la aprox. 2500 lei, AMD 1800X reprezintă prețul corect pentru performanțele oferite, iar Intel doar a manipulat prețurile procesoarelor, astfel încat un i7 6900k a ajuns să coste (nejustificat) peste 5000 lei.

Sper la o corectare a prețurilor pe această piață a procesoarelor și la un avans tehnologic ceva mai alert. Dacă acest avans va fi constant în viitorul apropiat este greu de estimat. Intel are programată o nouă arhitectură pe 10 nm, dar o dată cu scăderea tehnologiei de fabricație apar și probleme în ceea ce privește aberațiile cuantice (adica un/o gate – poartă- nu mai poate izola corespunzător semnalul electric, iar aceasta poate lua o stare de 0 și 1 nedeterminată).

Viitorul sună interesant, iar în ceea ce privește prezentul, pot spune că AMD Ryzen 1800x oferă o gură de aer în această industrie care în ultimii ani a fost dominată de o singură companie.

Totuși unde se poate încadra acest procesor? Pe ce segment de piață?

Până la urmă având un preț estimat de 2500 lei la noi în țară, 1800x nu este un procesor ieftin, dar în același timp oferă performanțe considerabile.
Personal îl consider un procesor perfect pentru un workstation acum și cu platforma AM4 care oferă toate dotările necesare, dar și pentru un sistem de gaming enthusiast. De asemenea, având în vedere TDP-ul redus procesorul poate fi folosit și in supercalculatoare sau alte sisteme complexe de calcul.

PCMHZ Gold AwardPCMHZ Innovation Award

(to be continued..)

Mai multe despre: AMD   review   procesor   AMD Zen   Ryzen  

Dacă ţi-a plăcut acest articol, recomandă-l şi prietenilor tăi. Mulţumim!

SPRIJINĂ GRATUIT ACEST SITE
Cumpără orice de pe eMAG folosind acest link iar noi vom folosi fondurile din comisioane pentru dezvoltarea acestuia.


comments powered by Disqus